Templomnyitás – Csak óvatosan!

Templomnyitás – Csak óvatosan!

Share this content.

Szöveg, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Unsplash.com (illusztráció)
Frankfurt – A napokban nagy port kavart Németországban az az eset, amikor egy Frankfurt am Mainban lévő baptista gyülekezetben a templomnyitás után több mint százan betegedtek koronavírus miatt. Az oroszországi németek közösségében most újra kénytelenek voltak bezárni a templomajtókat, és csak az interneten közvetítik az alkalmakat. A hivatalos szervek nyomoznak, és próbálják kideríteni, mi okozhatta a problémát.

A hesseni szociális miniszter, Kai Klose sajnálatát fejezte ki az eset miatt, különösen is azt hiányolta, miért nem vezettek nyilvántartást a megjelent hívekről, mert akkor könnyebben lehetne a fertőzést felgöngyölíteni. A helyi egészségügyi hivatal szerint, a több mint száz fertőzött azt erősíti meg, hogy csak óvatosan és a szükséges szabályok betartásával kellene ismét megnyitni a templomokat - ezt szorgalmazza a würzburgi Ulrich Vogel járványügyi szakértő is.

A frankfurti eset a hétvégén vált ismertté, miután több mint százan is megfertőződtek egy május 10-én tartott istentiszteleten. Vogel rámutatott arra, hogy fontos lenne jelenléti ívet vezetni az istentiszteleten megjelent hívekről, hiszen egy ilyen eset után a feldolgozás és utánajárás igen nehézkes, ami azt is eredményezheti, hogy komolyabban kellene venni az istentiszteleteken a higiéniás szabályokat. Ezen az istentiszteleten ugyanis többen nem viseltek maszkot, nem volt meg az emberek közötti legalább másfél méter távoltság, és mint kiderült: több, közös ének is volt az istentiszteleten.

Fontosak a szabályok!

A német szakértő szerint, legalább másfél méter távolságot kellene tartani egymástól a padokban, és ha megoldható, akkor külön ki és bejáratot kellene használni, korlátozni kellene a személyek számát, fertőtleníteni kellene a kezeket, padokat, mindent, amit az emberek megérinthetnek. Szájat és orrot fedő maszkot kellene viselni és le kellene mondani a közös éneklésről is, mert így lehetne megakadályozni azt, hogy elkapjuk a vírust. Azonban még egy minimális rizikó akkor is maradna erre, ha minden szabályt betartanának az emberek: a würzburgi egyetem mikrobiológiai intézetének szakembere szerint, fontos lenne, hogy az istentiszteletek előtt és után rendszeresen szellőztessenek, figyeljenek arra, hogy ha lehetséges, akkor közben is legyen megfelelő a szellőzés.

René Gottschalk, a Frankfurti Egészségügyi Hivatal vezetője szerint, a baptista közösségben kitört járvány nemcsak a városban vezetett járványos megbetegedésekhez, hanem sajnos három másik, Frankfrut melletti vidéki körzetet is érint, mivel összesen 180 fő vett részt az istentiszteleten, akik közül edig már 150 főt teszteltek, hogy a vírus továbbterjedését megakadályozzák.

Bizonytalanság a kóruséneklés és a gyülekezeti éneklés miatt

Németországban egyébként a legveszélyesebbnek a templomi közös éneklést kiáltották ki, orvosok, teológusok, szakemberek vitáznak azonban jelenleg is arról, vajon mennyire veszélyes a közös éneklés a koronavírus-járvány idején. Amíg az orvos Eckart Altenmüller óva intette a kórusokat a közös próbák és fellépések kezdésétől, addig Christian Wulff a Német Kórusszövetség vezetője a normalitás lassú visszatérésében reménykedik.

„A kóruséneklés nagyon veszélyes” – magyarázta Altenmüller, aki Hannoverben főiskolai professzor. – A kórusban való énekléskor ugyanis az emberek folyamatosan mély levegőt vesznek és magas a rizikója annak, hogy megfertőződnek. Ráadásul a vírus mélyen a tüdőbe befészkeli magát. Ha tehát szeretnénk megfékezni a pandémiát, akkor ne engedélyezzük a közös éneklést! Legkorábban talán szeptember közepén kerülhet sor arra, hogy zárt termekben egy nagyobb kórus próbáljon. Most a legfontosabb, hogy óvjuk a kórusokban éneklők egészségét.”

A Német Kórusszövetség vezetője azonban egy új tanulmányra hivatkozik, amely alapján a kórusénekléskor egyáltalán nem magasabb a kockázata a fertőződésnek, mint úgy általában. Wulff természetesen elsősorban a biztonságot tartja szem előtt, de reméli, hogy nemsokára a normál kerékvágásba kerülhet minden.

Altenmüller azonban komolyabbnak látja a helyzetet ennél: „A klasszikus cseppfertőzés kockázata igen magas, hiszen az éneklő emberek a vírust a levegőbe juttathatják, így az akár 30 méternél is messzebb eljuthat.”

Énekesenként legalább 10 négyzetméterrel kell számolni, és legfeljebb kiscsoportokban lehet énekelni – a legújabb német egyházi szabályozás szerint. A legjobb, ha a szabadlevegőn énekelnek a gyülekezetek vagy kórusok, de ott is másfél méternél nagyobb távolságot kell tartani. Javasolják a virtuális konferenciákat, próbákat, még akkor is, ha sokszor hangelcsúszás lehetséges a közvetítésben.

Az idősek inkább maradjanak otthon!

Margot Käßmann a Németországi Protestáns Egyház egykori vezetője a koronavírus-járványt a „generációk deal”-jének aposztrofálta. Azt hangsúlyozta, hogy az idősebb generációnak otthon kellene maradnia, viszont a gyerekek számára meg kellene nyitni az óvodákat és iskolákat.

„Az idősek jó életet éltek, többségében a luxusgeneráció tagjai vagyunk, egyetlen generáció sincsen előttünk és utánunk, aki ilyen jól élt volna. Most a koronavírus miatti fenyegetettségben le kellene mondaniuk a fiatalabb generáció javára. Ha végre a fiatalok és kisgyerekek kimozdulhatnának otthonról, én, hatvan év felettiként inkább otthonmaradnék, sehová sem mennék azért, hogy csökkentsem a kockázatot” – mondta. Ezzel reagált Hans-Christian Ströbele politikus korábbi kijelentésére, aki bebörtönözve érezné magát, ha a fiatalok miatt nem mehetne sehová.

A Német Betegvédelmi Alapítvány vezetője, Eugen Brysch élesen kritizálta Käßmann kijelentését. „Abban az időszakban, amikor több mint 800ezer idős és ápolásra szoruló el van zárva az intézményekben, senkinek sem szabadna még több lemondást követelni az idősektől” – magyarázta.

Címkék: templomnyitás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!