Mindig magyarul álmodott, számolt – Táblát avattak Harsányi János Nobel-díjas közgazdász, fasori diák emlékére

Mindig magyarul álmodott, számolt – Táblát avattak Harsányi János Nobel-díjas közgazdász, fasori diák emlékére

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, szöveg: Bókay László. Fotó: Lambert Attila
Budapest – A jezsuiták budapesti, Horánszky utcai épületének falán május 29-én emléktáblát avattak Harsányi János magyar származású Nobel-díjas közgazdász születésének 100. évfordulóján.

A zsidó származású, de katolikus vallású Harsányi János a nyilas megszállás idején közel kétszáz társával a jezsuiták Mária utcai rendházának pincéjében lelt menedékre. Az emléktábla-avatáson beszédet mondott Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes képviseletében Csallóközi Zoltán főtanácsadó, Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Simon János, a Harsányi János Tudásközpont igazgatója. Az emléktábla, amely Szabó Kornél alkotása, civilszervezetek jóvoltából valósult meg.

Sajgó Szabolcs SJ köszöntőjében arról beszélt, hogy az öröm és a hála kell, hogy átjárja a megjelentek szívét. Az öröm, hogy az eseményre sor kerülhetett, hiszen gazdag és gyönyörű múltunk van, amely bizonyítja, hogy a nehéz helyzetekben mindig voltak olyan emberek, akik segítő kezet nyújtottak azoknak, akiknek szükségük volt rá. A Mária utcai rendházban Raile Jakab SJ volt a menekítés vezetője, aki 1991-ben posztumusz elnyerte a Jad Vasem Intézet által alapított Világ Igaza elismerést is. Hálával pedig a Jóistennek tartozunk – folytatta Sajgó Szabolcs, hogy bátorságot, leleményt és erőt ad, hogy emberszeretetének legyenek munkatársai a bajban.

A teljes cikk itt olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!