Párkapcsolatok a digitális korban

Párkapcsolatok a digitális korban

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
Ki emlékszik már azokra az időkre, amikor az első okostelefonok megjelentek? Amikor a másik tekintetének elkalandozása újszerű frusztráltságot okozott bennünk, és bosszankodva tettünk örök életre szóló fogadalmakat, miszerint mi sosem fogunk zombivá válni, aki csak a telefonját bámulja. Eltelt pár év, a technológia azóta is rohamosan fejlődik, és nekünk el kell fogadnunk, hogy az okoskütyük maradni fognak. Így nincs más lehetőségünk, meg kell tanulnunk együtt élni velük, hogy ne megkeserítsék, hanem segítsék az emberi kapcsolatainkat.

A közösségi média és az okoseszközök az élet megkönnyítésére és a kapcsolattartás segítésére szolgálnak. Elvileg. Azonban rengeteg tanulmány, könyv szól arról, hogyan vezethet függőséghez, és mennyi feszültséget tud okozni az állandó kütyühasználat. Legutóbb a Pew Research Center publikálta amerikai felnőttek között végzett felmérésének eredményeit, melyben az okostelefonok és a közösségi média párkapcsolatokra gyakorolt hatását vizsgálták.

Igazi kapcsolódás helyett elterelés

A felmérés szerint a komoly párkapcsolatban élő embereknek több mint a fele, ötvenegy százaléka állította azt, hogy a társuk figyelmét általában vagy gyakran elvonja az okostelefonja, miközben beszélgetni szeretnének vele. Ha azt hinnénk, hogy ez a kortól függ, akkor nagyon tévedünk, mert a tanulmány szerint ez a téma ötvenéves kor fölött ugyanúgy feszültséget okoz, mint a huszonéves szerelmesek életében. A felmérés kitér arra is, hogy a párkapcsolatban élők hány százaléka kutatta már át a párja telefonját annak tudta nélkül (a válaszolók harmincnégy százaléka), valamint arra, hogy hányan követik figyelemmel volt szerelmük életének alakulását a közösségi médiában (a megkérdezettek ötvenhárom százaléka).

Elég ezeket az adatokat megemlítenünk, máris érezzük, mennyi feszültséget okozhat a digitális világ a kapcsolatainkban. Olyan emberek életébe nyerhetünk betekintést, akikkel személyesen nem beszélgetünk, és nem is szeretnénk, vagy már rég nem kéne. Ugyanakkor a telefonunk az egészséges párkapcsolatok egyik legfontosabb összetevőjétől tudja megvonni a figyelmünket: a kommunikációtól. Ironikus, hogy éppen az az eszköz, amelynek segítenie kellene a kapcsolattartásban, csak részben teljesíti be ezt a funkcióját, és ha nem vigyázunk, inkább korlátol.

A cikk a továbbiakban itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!