Minden élet számít! De hogyan? – Az amerikai zavargások margójára

Minden élet számít! De hogyan? – Az amerikai zavargások margójára

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Torda Eszter
Képzeljük el, ahogyan egy bizonyos országba, megérkezve már szinte a repülőn a repülőn érezzük a szabadság illatát a levegőben. Majd képzeljük el, ahogyan ugyanebben az országban egy rendőr egy előállítás során nyolc percig térdel egy férfi nyakán, akinek halála végül tömeges zavargásokhoz és tüntetésekhez vezet. Az Egyesült Államokban történt tragikus haláleset a társadalom egyik legmegosztóbb kérdéséhez vezetett vissza: a rasszizmushoz. Valóban minden élet számít? És mit gondolunk erről keresztényként?

George Floyd minneapolisi lakost a rendőrség májusban állította meg, mivel bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy a férfi hamis pénzzel fizetett. Az előállítás során az egyik rendőr közel nyolc percig térdelt folyamatosan a gyanúsított nyakán, mialatt az fuldokolva kért segítséget. Amerikában idáig is rengeteg tiltakozás volt a rendőri túlkapások ellen, azonban ez a történet sokkal árnyaltabb: Floyd feketebőrű, míg az őt igazoltató rendőr pedig fehér. A férfi – a legfrissebb orvosi jelentések szerint, a nyakára és mellkasára mért erős nyomás és fulladás miatt – belehalt sérüléseibe. Az erről készült videofelvétel az egész világot bejárta, Amerikában pedig a tragédiát követő napok egészen kaotikussá váltak. Noha, a kijárási tilalom az elmúlt időkben nem idegen fogalom a világ számára, Los Angelesben ezt mégis a zavargások okozta fosztogatások, gyújtogatások és rongálások miatt újra el kellett rendelni.

Túlcsordult a pohár?

A rasszizmust övező feszültség nem újdonság az Egyesült Államokban. Máig sokan úgy gondolják, hogy a feketék továbbra is hátrányos megkülönböztetésben élnek, míg a fehér ember számára mindent szabad, Floyd ellen pedig a bőrszíne miatt volt ennyire durva az eljárás menete. A férfi halálát az interneten egy utolsó cseppként jellemzik a társadalom poharában, amihez egy hasonló, márciusban történt halálos eset is hozzájárul.

A Black Lives Matter mozgalom 2013 óta létezik és küzd a fekete emberek jogaiért, de elsősorban az ellenük elkövetett rendőri brutalitás megszüntetéséért. A mozgalom Trayvon Martin halálához köthető: a fiatal tinédzsert egy rendőr lőtte le, akit később annak ellenre is felmentett a bíróság, hogy egy fegyvertelen, bűncselekményt el nem követő ember életét oltotta ki.

Tovább fokozza az indulatokat Breonna Tyler afroamerikai állampolgár márciusi története is. A nőt otthonában kereste a rendőrség kábítószerbirtoklás gyanújával, majd nem sokkal a házkutatáskor az őt ért nyolc lövésben meghalt – noha Tyler a rendőrökkel szemben semmilyen ellenállást nem mutatott, ami okot adott volna fegyverhasználatra. Ahmaud Arbery-t, a szintén afroamerikai férfit futás közben lőtték le Georgia államban, a kiérkező rendőrök pedig a helyszínelés után senki ellen nem indítottak eljárást. A futó férfi fegyvertelen volt, nem követett el bűncselekményt, de beszámolók alapján még csak nem is ismerte gyilkosát.

A fenti történetekben egy közös pont van: az áldozatok mind feketebőrűek, az elkövetők és a bűncselekményt vizsgáló rendőrök pedig fehérek.

A fajgyűlölet elleni és a feketebőrűek jogaiért folyó küzdelem leghíresebb harcosa Martin Luther King nemcsak a jogi egyenlőségért, de az erőszakmentességért is fellépett. A Van egy álmom kezdetű beszéde máig az egyik legmeghatározóbb szónoki beszéd, melyben fellép a rasszizmus ellen. A baptista tiszteletes ott volt a Washingtoni Menetelésen is, Nobel-békedíjat is kapott, az Egyesült Államokban pedig minden január harmadik hétfője is hivatalosan Martin Luther King Napja. King bármennyire is hitt az emberekben és abban, hogy eljön majd az a nap, amikor az embereket „nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg”, 1968-ban Tennessee államban egy szállodaerkélyen fejbelőtték.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!