Találkozások: Az evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről szólt a konferencia – Első nap – Videók!

Találkozások: Az evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről szólt a konferencia – Első nap – Videók!

Share this content.

Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum tudományos konferenciát szervezett a Reformáció és tolerancia évében a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Az Evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről az újkori Magyarországon címmel rendezett, 2013. november 25-én és 26-án zajló program első napjának videói már láthatóak oldalunkon! Szöveg: evangelikus.hu, videó: Győri András Timótheus

A bevezetőben Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök köszöntötte a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében összegyülekezett résztvevőket, majd Schweitzer József nyugalmazott főrabbi szólt. 

Gáncs Péter hangsúlyozta azt, hogy a bibliaolvasó Útmutatóban, a Bibliát forgató evangélikusok naponta találkozhatnak az ószövetségi Igékkel, és ezáltal a zsidósággal is. Másfelől pedig hangsúlyozta, pont a Fasori falak között mennyi zsidó diák tanult és hozott hírnevet az iskolának, s így nem csak saját vallásának, de az evangélikus egyháznak is.

Schweitzer József kifejtette, milyen szép az, amikor a testvérek békességben üléseznek együtt és bizonyos kérdéseket megvilágítanak beszélgetésük során. A nyugalmazott főrabbi hálásan emlegette a híres zsidómentő evangélikus lelkész, Sztehlo Gábor személyét. Személyes emlékeiben pedig pécsi szolgálata alatt Káldy Zoltánnal és Balikó Zoltánnal alakult ki személyes, jó kapcsolata. Kiemelte, mennyire fontos, hogy elismerjük egymás szolgálatát, és szeretetben tudjunk egymással találkozni.

Ezután Darvas István tartott előadást a Hit, vagy vallás? – a protestantizmus hatása a judaizmusra címmel.

Utána Csepregi Zoltán Luther és a zsidók: textus - kontextus - paratextus címmel beszélt.

Kövér György Egy pesti evangélikus nagykereskedő csődje. Frölich Frigyes, 1865-1866 címmel szólt.

Fábry Anna a XIX. századi evangélikus és zsidó társaséletet elemezte.

Konrád Miklós Vallásváltoztatás a századfordulón címmel tartott eszmefuttatást.

Tóth Károly István Evangélikus egyházi vezetők és a vészkorszak címmel referált.

Merényi Zsuzsanna Sztehlo Gábor zsidómentő munkája a vészkorszakban címmel számolt be.

Harmati Béla A keresztyén-zsidó párbeszéd tanulságait vette végig.

Utána Szécsi József a Keresztyén–zsidó párbeszédről a rendszerváltás utáni Magyarországon címmel tartott előadást.

Csatolt állományok: harmati_eloadas.docx -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!