Tényleg Isten az, aki túl sokat vár tőlem? – Egy sorozat, melyet látnod kell!

Tényleg Isten az, aki túl sokat vár tőlem? – Egy sorozat, melyet látnod kell!

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Homoki Pál
Szombat este 8-kor a másnapi igehirdetésemre készülve nem várt kiáltásra kaptam fel a fejem a lakásban. A kiáltás a páromtól, Esztertől jött a nappaliból, és így hangzott: „Úristen, Yanki most vágta le a saját pajeszát!” Láttam, a helyzet komoly. Tág pupillák, riadt tekintet, majdnem könnyek Eszter szemében… Pedig ez csak egy sorozat, egy sorozat a sok közül, gondoltam én…

Így találkoztam az Unorthodoxszal, a Netflix egyik négyrészes minisorozatával, amely a megjelenésétől kezdve erős hullámokat kavar. Viták, állásfoglalások, tiltakozó ortodox zsidó szervezetek szegélyezik az útját, közben nézőcsúcsokat döntöget. A sorozat Deborah Feldman írónő 2012-es életrajzi írását dolgozza fel. Végtelen sok kérdést fogalmaz meg, és hiteles ablakot nyit a New Yorkban élő haszid zsidóság magyar eredetű szatmári irányzatának mindennapjaira. A jelenben játszódó alkotás párhuzamos történetekben tárja elénk a főszereplő Esty (Shira Haas) életét: mielőtt és miután New Yorkból Berlinbe szökik a williamsburgi ultraortodox zsidó közösség elől.

Az alaptörténet

A főszereplő Esthert a nagymamája és a nagynénje neveli, anya nélkül, alkoholista apa mellett nő fel New York egyik ortodox zsidók által lakott kerületében, Williamsburgben. 18 évesen, a közösség szabályai szerint férjhez megy, és eleinte boldogan kezdi meg új életét Yankyval (Amit Rahav), akivel a házasságuk előtt csak egyetlen alkalommal találkoztak egy teára. Nem kérdés számukra, hogy a hozzájuk hasonló fiatal párokkal együtt teljesítsék küldetésüket: „újrateremtsék a holokausztban elveszett hatmilliót”, vagyis minél nagyobb létszámú családot alapítsanak. A „feladatteljesítés” a fiatalasszony számára azonban nem várt nehézségekbe ütközik. A házasságkötésüket követő egy éven belül nem születik meg a kötelezően elvárt első gyermek, ezért egyre nagyobb rajtuk a családi nyomás. Ez odáig fajul, hogy Eshty – miután igazolni tudja német származású őseit – kidolgozza menekülési útvonalát, és Berlinbe szökik ott élő édesanyjához, aki maga is ugyanebből a közösségből menekült el korábban. Itt pillanatok alatt új barátokra talál, és a számára korábban tiltott zenélésben és új zenész barátaiban találja meg az önazonosságot. Az Amerikában hagyott család és közösség azonban nem engedi el őt ilyen könnyen, főleg miután kiderül, a fiatalasszony mégis teherbe esett. Yanky, az elhagyott férj, és a világi életben járatos kuzinja, Mojse – aki a rabbi külön engedélyével okostelefont használ, a berlini úton egy „másik Tóra” szerint él, és pókerpartikon vesz részt – utánautaznak, és felkutatják őt.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: Homoki Pál - sorozat - vélemény -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!