Találkozások: Az evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről szólt a konferencia – Második nap – Videók!

Találkozások: Az evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről szólt a konferencia – Második nap – Videók!

Share this content.

Az Evangélikus Országos Múzeum tudományos konferenciát szervezett a Reformáció és tolerancia évében a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Az Evangélikus-zsidó kapcsolatok történetéről az újkori Magyarországon címmel rendezett, 2013. november 25-én és 26-án zajló program második napjának videói itt láthatóak oldalunkon! Szöveg: evangelikus.hu, videó: Győri András Timótheus

A második nap eslő előadója Tóth Árpád volt, aki „Asszimiláció az iskolapadban? Izraelita diákok a pozsonyi evangélikus líceumban a napóleoni korszaktól 1848-ig címmel tartotta előadását.

A pesti gimnázium zsidó tanulói a két világháború között címmel Zomboryné B. Rozália beszámolóját hallgathatták meg.

Majd Zay Károly és a zsidó emancipáció kérdéséről tartott összefoglalást Kertész Botond. 

Zsidónegyed és evangélikus diaszpóra: Pest „vallásföldrajza” a 19. sz. első felében - ez volt a címe Toronyi Zsuzsanna előterjesztésének.

Utána Az Ószövetség, mint közös ikonográfiai forrás címmel Zászkaliczky Zsuzsanna referált.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!