Hab a tortán, vagyis a szappan tetején – Ajándékok Balatonszárszón

Hab a tortán, vagyis a szappan tetején – Ajándékok Balatonszárszón

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
Végh Szabolcsnak, az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon igazgatójának a Facebook-oldalán figyeltünk fel arra, hogy a kényszerű leállás alatt egészségőrző termékek előállításába kezdtek a balatonszárszói intézményben. A szép és hasznos kézműves áruk a járvány elmúltával is kelendő portékák lehetnek. Milyen a szappan, a levendulapárna, a méz, ha „evangélikus”? A munkahelymegőrző találékonyság és a bajban kreatív erőket mozgósító összefogás példaértékű történetének jártunk utána, Végh Szabolccsal beszélgetve.

– A kényszer szülte, hogy a karanténban alkotni kezdtek. Mit és hogyan?

– Március közepén leállt az élet száz férőhelyes konferencia-központunkban. Anyagi tartalékunk, illetve a fenntartó evangélikus egyház segítsége mellett valahogy csökkentenünk kellett a veszteséget. Tíz alkalmazottunk egyikének sem szerettem volna megszüntetni a munkaviszonyát. Adta magát: van szabad munkaerőkapacitásunk, konyhánk, készítsünk hát piacképes termékeket! Először a recepción a kisboltban, később online értékesítéssel árusítjuk majd a kis ajándékcsomagjainkat.

– Az említett Facebook-bejegyzésben egy szép, lila díszítésű szappan látható.

– Ez egy hidegen sajtolt szappan. Kolléganőm – aki történetesen szakács – kísérletezte ki otthon az első, narancsos prototípust. Behozta, nézegettük, gondolkoztunk, változtattunk, s elkészült az első, levendulás „evangélikus szappanunk”.

– Azért levendula, mert a szép növény nagy kedvenc a kozmetikai iparban?

– Még ennél is jobb az „érvünk”: ötéves a szociális gazdaságunk Kötcsén, ahol ezerötszáz tő levendulánk is van. A hab a tortán, vagyis a szappan tetején az evangélikusságunkat jelző Luther-rózsa, amely természetesen levendulaszínű lett. Készíttettünk tehát egy bélyegzőt, amit az utolsó fázisban nyomunk rá. Manapság semmi sem fontosabb az alapos kézmosásnál, amihez jól jön egy – láthatóan evangélikus – szappan.

– Bonyolult művelet elkészíteni?

– Nem vészes. Olajokat, zsírokat kell összekeverni, majd formába önteni: egy hosszú tömbbe. Ezt a karbantartónk, aki asztalos is, készítette el fából. Öt öntőformát csinált, így egyszerre hatvan-nyolcvan szappant tudunk önteni. Egy nap múlva lehet elvágni darabokra, ehhez szintén ő készített mérőformát. A recepciós kolléganőm pedig a Luther-rózsa-pecséthez kutatott fel nyomóeszközt. Mindenki hozzáadja a talentumát, kreativitását; igazi csapatmunka folyik.

– Mi kerül még az ajándékcsomagba?

– Készítünk levendulapárnákat, melyeket szintén a kolléganők varrnak szép virágmintás, eredetileg ágyneműhuzatnak vásárolt maradékokból. Kiszabták, behozták a varrógépüket, és már nyolcszáz levendulapárna várja, hogy megnőjön a növény, kiszárítsuk, és megtöltsük a zsákocskákat. Van ezenkívül tizenöt méhcsaládunk, így méz is kerül a csomagba.

– Ezek szerint akad még, amit nem tudunk Szárszóról?

– Igen, ez kevéssé ismert: hat éve egy szociális program keretében nehéz sorsú családok megsegítésére indult a házi méhészetünk. A méhesünket ma egy közeli barát – méhész – gondozza, és így évente sok kilogramm méz készül. A csomagba üveges akácmézet és kis macis flakonban vegyes virágmézet teszünk. És ha ez kevés lenne, megvariáljuk a szappanunkat: mézes-levendulás illata lesz. Amire még gondoltunk: méhviasz gyertya, félliteres bodzaszörp, eperdzsem. Most adódott időnk mindezeket elkészíteni. Tehát mindent igyekszünk nyújtani, ami egészséges, finom, a testet, lelket ellazítja, táplálja, tisztítja.

– A „hogyan tovább?” az egész világon nagy kérdés. Bizakodhatunk egy lassan elinduló szezonban Szárszón? Természetesen a komoly higiéniai előírások betartása mellett, de nyitják a kapukat?

– Nagyon várjuk már, hogy újra vendégekkel népesüljön be a konferenciaközpont. Kezünkben a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyve, amelyben ajánlásokat fogalmaznak meg a szállodáknak a fertőtlenítés, a távolságtartás biztosítása, a jól ismert óvintézkedések mentén. Június közepétől fogadhatunk vendégeket, de jól fel kell készülni. Csak egy példa: eddig önkiszolgáló volt nálunk majd minden étkezés – ez most nem lesz engedélyezett, személyenként kell felszolgálni az adagokat. Sok apró részletet kell átgondolnunk, hiszen a biztonság az elsődleges szempont. A jelek biztatóak. Avégső döntést, a zöld jelzést a nyitásra a fenntartónktól, a Magyarországi Evangélikus Egyháztól kapjuk.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 21–22. számában jelent meg 2020. június 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!