Trianonról a friss Credóban

Trianonról a friss Credóban

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, Credo, szöveg: Zászkaliczky Zsuzsanna
Amikor ezeket a sorokat írom, még a fülemben kondul a valódi vagy online térben hallott harangszó. A trianoni diktátum aláírása századik évfordulójának egyik valós üzenete évtizedeken és országhatárokon átívelő összetartozásunk és az igény, hogy ezt megélhessük. Azonban fontos, hogy mind többet tudjunk meg nemcsak a számunkra gyászosan végződő béketárgyalásokról, hanem azokról a történelmi körülményekről is, amelyek ide vezettek, illetve azokról a folyamatokról, közösségi vagy személyes történetekről, amelyek innen indultak. A Credo folyóirat 2020/2. száma ehhez az utóbbihoz kíván némi támpontot nyújtani és az emlékév kiadványtömegében valamiféle saját színt felmutatni.

A lapszám tematikáját a centenárium határozza meg. Kertész Botond és Lackner Pál történészek elsősorban azt mutatják be, hogyan hatott a határok átrajzolása evangélikus egyházunkra. Cikkeikben számokról, százalékokról írnak, de ezek nagyon is beszédes adatok: hogyan veszítettünk mi is területeket – velük egyetemeket, iskolákat, templomokat, gyülekezeteket, hogyan lettünk az ötödikből a harmadik legnagyobb népességű egyház, milyen arányok jellemzik a felekezetek továbbélését a döntés utáni országban.

Rendkívül érdekes és messzemenő tanulságai vannak annak az interjúnak, amelyet Réthelyi Orsolya néderlandistával készített Stifner-Kőháti Dorottya. A kutató – szélesebb, nemzetközi összefogásban – az 1920-ban indult hollandiai és belgiumi gyermekmentő akciósorozat összetett bemutatására vállalkozott. (Engedjenek meg az olvasók egy személyes megjegyzést: ugyan tudományos kutatás eredményeiről olvasunk az interjúban és a tanulmánykötetben is, ezeket megismerve az ember azonban saját magáról is többet tudhat meg.)

A fiktív Erős Vár-kupa interneten bemutatott virtuális meccsei bátorítottak fel arra bennünket, hogy a futball is kaphasson némi teret a Credo új számában. Hogy megtudják, mi volt a magyar foci történetében az „egyiptomi csapás”, olvassák el Regős László Pál cikkét a sport és a nemzeti érzés kapcsolatáról.

Új lapszámunkban folytatjuk az Amerikában élő Gombocz István nagy ívű tanulmányát Eginald Schlattnerről, aki nemcsak az egyik utolsó szász lelkész Romániában, hanem egyfajta kettős kisebbségi lét nemzetközi hírű írója is. Papp Máté pedig két – szintén erdélyi vonatkozású – cikket jegyez: esszét Szilágyi Domokos egyik verséről és interjút a kolozsvári, három nyelven író, besorolhatatlan gondolkodóról, Bréda Ferencről.

Szűkebb vagy tágabb értelemben az évfordulóhoz köthetők a Szemle rovat írásai is: négy kötet és egy gödöllői operett-előadás kerül a Credo és olvasóink terítékére.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 23–24. számában jelent meg 2020. június 21-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Credo - magazin - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!