Eucharisztia – Megjelent a Pannonhalmi Szemle 2020/2. száma

Eucharisztia – Megjelent a Pannonhalmi Szemle 2020/2. száma

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír
Megjelent a Pannonhalmi Szemle legújabb száma, melynek fókuszában az eucharisztia került. A szerkesztőség úgy döntött, hogy a nyomtatott változat megjelenésével egy időben, a 2020/2. számot elektronikus formában is elérhetővé teszi a Pannonhalmi Szemle weboldalán.

A Pannonhalmi Szemle idei 2. számát a szerkesztőség az eucharisztia gondolatkörének szentelte, elsősorban a kora őszre tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt. A szám előkészítésekor még nem volt ismert, hogy az eseményt jövőre halasztották.

A nyitószöveg az ökumenikus gondolat jegyében vezeti be a lapszámot Fabiny Tamás evangélikus püspöknek a pannonhalmi hamvazószerdai vesperáson elmondott homíliájával.

A címadó fogalmat a lap hagyományainak megfelelően elsőként biblikus tanulmány vizsgálja, amelynek szerzője Zamfir Korinna, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának oktatója. Írásának címe az eucharisztia alapító eseményét idézi: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” A biblikus szöveget egyháztörténeti követi, a jelenleg teológiai tanulmányait végző, egyszerű fogadalmas bencés szerzetes, Kisnémet Fülöp tollából. A szerző II. vatikáni zsinat, az eucharisztikus egyháztan irányába mutató mozzanatait tekinti át.

A történeti szempontot két írás emeli be, mindkettő az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszust állítja középpontjába. Klestenitz Tibor történész a világkongresszusok tágabb kontextusát vizsgálja, míg Mélyi József művészettörténész már kifejezetten a budapesti rendezvényre koncentrál.

A tanulmányrovatot kerekasztal-beszélgetés zárja, amelyben az aktuális járványhelyzet tanulságait, az online térbe helyeződött egyházi küldetés és eucharisztia ünneplésének kérdéskörét járják körül a résztvevők: Fabiny Katalin, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium német–angol szakos tanára, Csiszár Klára pasztorálteológus, a linzi katolikus egyetem professzora, Görföl Tibor teológus, a Vigilia főszerkesztője és Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Szemle szerkesztője.

A verseket követő Művekről rovatba változatos témájú írások kerültek. Komorjai László a nemrég elhunyt nemzetközi hírű filozófus, Tengely László munkásságát vizsgálja legfontosabb művein keresztül. Miklya Zsolt Visky András Nevezd csak szeretetnek című kötetét elemzi, méghozzá a Tízparancsolat mentén. Körösvölgyi Zoltán a sajátos mediális világú művész, Bill Viola video-oltárképeit mutatja be, s végül Ruzsa György egy magyarországi aukción nem rég előkerült, eddig ismeretlen orosz ikon analízisét végzi el. Az ikon, valamint hátlapjának reprodukciója a lapunk belső borítóján is látható.

A Művekről-rovathoz hasonlóan sokszínű recenziókat sorakoztat a Figyelő. A lapot záró Regula-meditáció pedig visszahozza a főtémát, méghozzá az eucharisztikus egység jegyében, amelyről Toókos Péter János bakonybéli szerzetes elmélkedik.

A szám végén olvasható Naplóban ezúttal is Hirka Antal bencés szerkesztő idézi fel az előző szám óta történt bencés rendet és gimnáziumot érintő legfontosabb eseményeket.

A Pannonhalmi Szemle 2020/2. száma elektronikus formában a Pannonhalmi Szemle weboldalán olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!