A pozsonyi temető leghíresebb sírja

A pozsonyi temető leghíresebb sírja

Share this content.

Forrás: Magyar Hírlap, szöveg: Pálffy Lajos
Báró Jeszenák János nyitrai főispán és teljhatalmú kormánybiztos korábban élénk levelezést folytatott Széchenyivel is, aki többször megemlékezik róla naplójában.

A pozsonyi Kecske-kapui evangélikus temető legismertebb sírja minden bizonnyal báró Jeszenák János nyitrai főispáné és teljhatalmú 1848-as kormánybiztosé, akit Csány Lászlóval együtt akasztottak fel 1849. október 10-én, reggel hat órakor a pesti Újépületben.

A Temes megyei Jeszenákok még Báthory Istvántól kapták a nemeslevelüket, de két évszázad múltán már jelentős birtokok uraiként, Pozsony vármegyében találjuk a családot. Itt aztán az 1781-ben elnyert bárói cím mellett, az evangélikus egyházkerület felügyelői tisztségét is birtokolták. Pozsonyban látta meg a napvilágot elsőszülöttként 1800-ban Jeszenák János, aki így apja után kapta keresztnevét. Két fiútestvére hamar elhalálozott, így az Újépület lépcsős akasztófáján egy főnemesi família is kihalt férfiágon 1849-ben (egyik lánya, Gizella, gróf Esterházy István felesége lett, így Jeszenák János volt a dédapja a Felvidék mártírsorsú politikusának, Esterházy Jánosnak). A jogi diploma megszerzése után, az ifjú báró, a birtok jövendő örököse európai utazásokat tett; járt Itáliában, Franciaországban és Londonban is, hazatérve aztán elkérte atyja Besztercebánya melletti szénási birtokát, és gazdálkodni kezdett.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!