Tudta? Idén is műanyagmentes a július!

Tudta? Idén is műanyagmentes a július!

Share this content.

Szöveg: zoldneklennijo.hu, welovebudapest.com, MTI, fotó: Hölvényi Kristóf – We Love Balaton
Budapest – Idén is meghirdették a Műanyagmentes júliust, így ha csak egy hónapra is, de a természet fellélegezhet. Bár már eltelt a fél hónap, mégsincs késő csatlakozni a kezdeményezéshez!

A Műanyagmentes július célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezésre és annak rendkívül káros hatásaira. A kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóhelyek ebben a hónapban látványosan lecsökkentik a műanyag termékek használatát, és azokat környezetbarát alternatívákkal helyettesítik. Cserébe a program különféle kommunikációs eszközökkel és akciókkal támogatja a résztvevő helyeket. 
A műanyagszennyezés azért is korunk egyik legégetőbb problémája, mert annak ellenére, hogy ezeket a termékeket átlagosan 12 percig használjuk, a lebomlási folyamat több száz évig is eltarthat. Ráadásul a műanyag tárgyak előállítása és nem megfelelő kezelése nemcsak a környezetre, hanem ránk, emberekre is veszélyes. A program célja ezért az is, hogy minél több embert arra bíztasson, kerülje a fölösleges zacskók, kávékevergetők, PET-palackok, szívószálak, meg úgy általában véve a műanyag tárgyak használatát, amit például a vásárlói szokásaink megváltoztatásával lehet elérni. A környezet épsége és szépsége elvégre mégiscsak közös ügyünk.

Mi a baj a műanyagokkal?

A legnagyobb probléma a műanyagokkal, hogy bár legtöbbjük funkcióját csak pillanatokig tölti be, több száz évbe telik mire lebomlanak. Azaz a legelső műanyagdarab is itt van még a Földön, és itt is lesz még jó darabig, szennyezve ezzel a bolygót.

A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban vagy hulladékégetőben végzi, míg jelentős része a szemetes mellé megy, ami a természetet szennyezi.

Folyókban, végül az óceánokban köt ki, ahol szemétszigeteket alkotnak, illetve a környezeti hatások révén felaprózódnak, – de ez nem jelent jobbat -, mikroműanyagokként bekerülnek a táplálkozási láncba, azaz végső soron a tányérunkba.

A szelektíven gyűjtött műanyag hulladék ugyan újrahasznosításra kerül, de a folyamat nem 100%-os, azaz szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is, ráadásul az újrahasznosított termék már csökkentett értékű, és az újrahasznosítási ciklusok száma is korlátozott. 

A műanyagok használata ezenfelül ökolábnyomunkat is jelentősen növeli, manapság a fosszilis energia felhasználás 6%-a műanyag gyártásra fordítódik.

Megint csak ott tartunk, hogy a legfontosabb a megelőzés lenne, tehát minél kevesebb műanyagot vonjunk be a forgalomba/használatba. Ehhez pedig az kell, hogy nemet mondjunk a műanyagra.

Nem baj, ha nem lesz tökéletesen műanyagmentes a hónap, tűzzünk ki egy egyéni célt, tekintve jelenlegi szokásainkat. Ha nem is iktatunk ki minden műanyagot magunk körül, igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni belőle.

„Kezdőként” a vásárlás az, ami során a legtöbbet tehetünk, érdemes itt kezdeni, a sikerélmény garantált. Ha a műanyag hulladékokról van szó, akkor annak bizony jelentős hányada csomagolási hulladék. Ezek rendszerint csak rövid ideig funkcionálnak, míg hazaérünk a vásárlásból és aztán a kukában landolnak - akár évszázadokra. Egy kis odafigyeléssel jelentős mértékben csökkenhet mennyiségük.

Kezdés: csökkentsük a műanyag mennyiséget vásárlás során!

 • Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve)
 • Kerüljük az „agyoncsomagolt” termékeket! (pl. a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget)
 • Vigyünk magunkkal szatyrot! Az se baj, ha még nincs textil, kerítsünk elő akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
 • Vigyünk zacskót is magunkkal! Szuper, ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, már azzal is sokat teszünk! Ha belejöttünk, beszerzünk párat! 
 • Mondjunk nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merjünk nemet mondani akkor is, ha furán néznek.
 • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár, vagy műanyagvödrös savanyúság helyett, válasszunk üveges kiszerelést)
 • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, de az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj esetén, tusfürdő esetén)
 • Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)

Ezekre csak az elején kell odafigyelni, hamar beépülnek a tudatalattiba, és végül ösztönösen környezettudatosan vásárol az ember. Ha pedig az előzőek már a mindennapok részei, menjünk tovább. A következő lépcsőfok kicsit nehezebb, de ebbe is hamar belejön az ember. Míg vásárlásnál csak odafigyelés szükséges, haladóknál már nagyobb tudatosság és önuralom kell. 

Haladóknak:

 • Mondjunk nemet a szívószálra!
 • Vigyünk magunkkal kulacsot, és persze legyen megtöltve!
 • Ha kávét, ételt elvitelre kérnénk, legyen saját újratölthető poharunk, tárolónk!
 • Kerüljük az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat!
 • Kerüljük az olyan kozmetikumokat, amelyek mikroműanyag gyöngyöket tartalmaznak! 
 • Általánosságban: mondjunk nemet arra, ami hasztalan! (pl. promóciós ajándékok stb.)

Ha már ezeket is magunkévá tettük, lassan profik leszünk a műanyag csökkentésében. A „legműanyagmentesebb” fokozathoz leginkább utánajárás és így időráfordítás kell.

Rutinosoknak:

 • Műanyag ételtárolóinkat fokozatosan cseréljük le üvegre! 
 • Műanyag használati tárgyainknak keressük meg a természetes(ebb) alapanyagú alternatíváját! (Pl. fogkefe, borotva, virágcserép, játékok. Itt is igaz, hogy addig használjuk amíg lehet, és amikor megérett a csere, akkor váltsunk zöldre!)
 • Ha természetes anyagokat használunk tisztítószereként, kozmetikumokként vagy magunk készítjük őket, jelentős csomagolási hulladékot spórolunk meg. Persze, ehhez kell némi utánajárás és idő is, de ha kedvünk van hozzá, akkor egyszerűbb dolgokat magunk is elkészíthetünk (pl. természetes házi bőrradír vagy szódabikarbóna, mint takarítószer).
 • És végül tartsunk akármelyik szinten, ha kallódó műanyag hulladékot találunk az utcán, vagy nem sikerült megúszni a műanyag használatát, gyűjtsünk szelektíven!

További segítséget ad a műanyagmentes július hivatalos honlapja: www.plasticfreejuly.org

Ha még nem tettük, vágjunk bele most a műanyagmentes júliusba, próbálkozzunk, és ha csak egy apró dolgot ezekből sikerül beépíteni a napi rutinba, máris megtettük az első lépést egy szebb jövő felé!

Betilthatóvá vált számos egyszer használatos műanyag termék

Az Országgyűlés 2020. július 3-án felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben tiltson be számos egyszer használatos műanyag terméket.

A képviselők egyhangúlag, 195 igen szavazattal fogadták el a kabinet erről szóló javaslatát.

A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.

A Ház emellett létrehozta a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak fogalmát, amelyeknek a termékdíját kilogrammonként 500 forintban határozta meg, szemben a hagyományos műanyag hordtasakok 1900 forintos termékdíjával. Megalkották a könnyű, valamint a nagyon könnyű műanyag hordtasokok fogalmait is, előbbiek falvastagsága 50 mikronnál, utóbbiaké pedig 15 mikronnál kevesebb.

A szabályozás 2021. július 1-jén lép érvénybe. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!