Egy csepp Tamás-templom a fővárosban – Így zajlik a Budavári Bach Fesztivál

Egy csepp Tamás-templom a fővárosban – Így zajlik a Budavári Bach Fesztivál

Share this content.

Forrás: papageno.hu
Budapest – Színes műsorral és különleges fellépőkkel zajlik egy hete a 7. Budavári Bach Fesztivál. Még három koncertet élvezhet a nagyérdemű a budavári evangélikus templomban, melyből a hétfői alkalom egy valódi gyöngyszem, ami a maga komplex meghittségével emelkedik ki az amúgy lehengerlő fesztiválprogramból.

Bach korálelőjátékaira viszonylag kevés figyelem fordul, pedig óriási kincset rejtenek magukban e szinte számolhatatlan mennyiségű- és a legkülönbözőbb kompozíciós fogásokat, stilisztikai elemeket, valamint regisztrációs lehetőségeket felsorakoztató művek. Témái maguk a korálok, melyek nem mások, mint a templomban több száz éve énekelt evangélikus gyülekezeti énekek.

A július 13-i koncert középpontjában ezek a művek állnak olyan formában, hogy elhangzásuk után kvártettben énekelve válaszul mindig felcsendülnek a hozzájuk tartozó korálok is, természetesen Bach harmonizációjában, így tisztelegve J. S. Bach és a protestáns egyházzene varázslatos tradíciója előtt. Budavár csodálatos Bach-orgonája a legmesszebbmenőkig kiszolgálja ezt az irodalmat, hiszen szinte nincs még egy olyan hangszer az országban, melyen minden kompromisszumot nélkülözően, ilyen színgazdagságban és autentikus hangzásban szólalhat meg a Mester életműve.

A fesztivál koncertjein belépődíjat nem szednek, de támogatói adományokat köszönettel fogadnak és kérik a koncertre látogatókat, hogy a maszk viselése mellett törekedjenek az ésszerű távolságtartásra is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!