Háló-Zsák – Megrendezték az első evangélikus online tábort

Háló-Zsák – Megrendezték az első evangélikus online tábort

Share this content.

Szöveg: Tiborfi Móni
Budapest – Háló-Zsák címmel rendezte meg a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztálya az első online napközis tábort 2020. július 6. és 10. között. A szervezők Darvas Anikó lelkész és Tiborfi Móni gyermek- és ifjúsági referensek voltak.

Az első online tábor egy kísérlet volt, melynek eredménye bebizonyította, hogy online térben is lehet közösséget formálni, és a jó hangulaton túl az evangélium örömhírét továbbadni. Ezen kívül a tábor arra is felkészítési lehetőséget adott, hogy a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma, vagy a digitális térben történő, fiatalokat célzó egyházi jelenlét erősítésére is kiépíthető színvonalas, vonzó infrastruktúra és tartalom, mely megszólító erővel bír a megcélzott korosztály felé.

A Háló-Zsák tábort minden napot áhítattal kezdtük, melyben Darvas Anikó táborvezető lelkész az Útmutató – Lelki útravaló az év minden napjára sorozatot vette alapul.

A tábor kezdetén az áhítat után egy kis ismerkedés következett: megtudtuk, hogy a gyerekek honnan értesültek a táborról és ki honnan jött. Hamar kiderült, hogy valóban az ország több pontjáról érkeztek a táborozók (Szentendre, Budapest, Erdőkertes, Keszthely, Sopron, Egyházasdengeleg). A fiatalok életkora 11-14 év között volt, többségében lányok. Ismerkedés után egy társasjátékra hívtuk őket, ebben a gép kidobott egy szót és azt, hogy mely játékosnak kell lerajzolnia a többieknek pedig ki kellett találnia.

Kedden nyomozós játék volt, amelyet Cselovszky Ferencnek köszönhetünk, ugyanis ő a játék megálmodója. A Gyülekezeti és Missziói Osztályon dolgozó kollégáimat – akik beépített emberek voltak – hívták fel a gyermekek, hogy a tőlük megszerezhető információk által kinyomozzák ki lehetett a gyilkos, aki megölte Benedek atyát. A játék során sok érdekes kérdés hangzott el (volt olyan, amit kollégáim meg sem tudtak válaszolni, mert a leírásba nem szerepelt a kérdésre válasz). Végül a táborozóknak a gyilkost nem sikerült megtalálniuk, de nagyon tetszett nekik a játék.

Szerdán a Magyarországi Evangélikus Egyház Ökumenikus és Külügyi Osztálya által üzemeltett Luther végrendelete szabaduló szobát berendeztük az Országos Iroda egyik szobájában. A gyermekek online nézték a bekamerázott szobát és virtuálisan tudtak végigmenni a játékon.

Csütörtökön a résztvevőknek egy labirintusból kellett kijutniuk kvíz kérdések segítségével. Az egy órás időkorláton belül végzett minden csapat, a résztvevők sok jó választ adtak a kérdésekre, majd utána ismét beszélgettünk, és a hétfői rajzolós játékkal játszottunk, mert az nagy sikert aratott.

Pénteken kézműveskedtünk. Ehhez a táborozók a hét folyamán gyűjtögették a kellékeket és mi is küldtünk postán a számukra többek között virágmagot, mécsest és egyéb kellékeket. Természetesen ajándékkal is megleptük a gyerekeket, amit mindenki névre szóló borítékban kapott meg a postástól. A kézműveskedés során készítettünk fényképkeretet (papírból), mécsest és ültettünk virágot.

Bár még csak pár napja zárult a Háló-Zsák, első evangélikus online tábor, mégis már több visszajelzés is érkezett a táborozóktól. Ebből kiderült, hogy az online tábor öröméhez már csak az offline találkozás tudna még többet hozzátenni, így tervezzük, hogy a tábor résztvevőinek a jövőben találkozót szervezünk, ahol a távolról és képernyőn keresztül létrejövő új kapcsolatok tovább mélyülhetnek majd.

Címkék: Háló-Zsák - tábor - online -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!