Elhunyt két madagaszkári püspök is a koronavírus-járvány miatt

Elhunyt két madagaszkári püspök is a koronavírus-járvány miatt

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, ilc-online.org, elca.org, news.leportale.com, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Antananarivo – Gyászol a Madagaszkári Lutheránus Egyház (Malagasy Lutheran Church / Fiangonana Loterana Malagasy – FLM), hiszen a napokban elhunyt két vezetőjük is. Dr. David Rakotonivira és dr. Benjamin Rabenorolahy a koronavírus-járvány áldozatai.

Madagaszkárt erősen sújtja a COVID–19-világjárvány. A mintegy 25 millió lakosú ország 80 százaléka szegény, így az ország világviszonylatban a negyedik legszegényebbnek számít. A lakosság túlnyomó része naponta kevesebb mint 2 dollárból él és súlyosan eladósodott. Madagaszkár egészségügyi rendszere bár kiépített, de az állami költségvetés három százalékát fordítják csak az egészségügyre. Az intenzív ápolásban részesülő ágyak száma 1 millió lakosra számítva 5, míg Európában 1 millió lakosra 4000 ágy van. Annak ellenére, hogy a jelenlegi madagaszkári kormány a COVID–19 terjedésének megállítására jó intézkedéseket hozott, a madagaszkári emberek közül sokan megbetegedtek. A templomokat 2020. március 20-án bezárták, és így az egyházban dolgozók csekély bevételi forrása is elapadt. A lelkészek azóta szó szerint nyomorognak.

A napokban érkezett a hír: dr. David Rakotonirina, az evangélikus egyház (Malagasy Lutheran Church / Fiangonana Loterana Malagasy – FLM) elnök-püspöke rövid kórházi ápolás után 2020. július 11-én koronavírusban meghalt. Temetését július 12-én tartották, de a járvány miatt csak a szűk család vehetett részt ezen és a további gyászolók, egyháztagok az interneten követhették nyomon a szertartást.

„David Rakotonirina elnök tiszteletben álló és elkötelezett evangélikus egyházi ember volt és jó barát – mondta dr. Timothy Quill, a Nemzetközi Lutheránus Tanács (ILC) főtitkára. – Áldottak azok, akik fáradalmainak vége! – idézte Simon Dach himnuszát. Ezenkívül arra kérte az evangélikusokat, hogy imádkozzanak a püspök feleségéért és családjáért, valamint a madagaszkári egyházért.

David Rakotonirina, aki 2016 óta vezette egyházát, 2020 januárjában lett a Madagaszkári Keresztény Egyházak Tanácsának (Council of Christian Churches in Madagascar / FFKM) az elnöke. Ebben a pozícióban többször is arra kérte országa kormányát, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a koronavírus terjedésének megakadályozására, és arra kérte a templombajárókat, hogy tartsák be a kormány kéréseit. A Malagasy Lutheránus Egyház ételt, orvosságot és megelőző csomagokat adományozott kórházaknak, egészségügyi centrumoknak szerte az országban.

Sajnos David Rakotonirina halála után három nappal, július 14-én elhunyt egy másik püspöke is az egyháznak. Az egyház korábbi elnök-püspökének, a 80 éves Benjamin Rabenorolahynak a halálát szintén a koronavírus okozta, és az ambohibaói kórházban hunyt el. Rabenorolahyt az ökumenikus kapcsolatok terén is ismerték és országában politikusként is számon tartották, de már egy ideje nyugállományba vonult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!