Megjelent Fabiny Tamás evangélikus püspök új könyve

Megjelent Fabiny Tamás evangélikus püspök új könyve

Share this content.

Budapest – Megjelent Fabiny Tamás evangélikus püspök új könyve Kereszt fogantyú nélkül címmel. A kötet a Magyar Rádióban elhangzott rövid lelki útmutatásokat foglalja össze, tematikus csoportosításban. A kiadvány CD-melléklettel jelenik meg, Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész hangszeres kíséretével. Forrás: MTI

Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója ajánlásában azt írja: „a világ legkönnyebben használható lelki útvonaltervező programja”. A rádió vezetője megemlíti: Fabiny Tamás képes az adóbevallás közelgő határidejét, az Európai Unió soros elnökségét, a fagyhalálról készült statisztikát, a Duna vízszintjének évszázados rekordját és az európai focibajnokság friss eredményeit kiindulópontként kezelni a hit kérdéseiben adott válaszaiban.

Úgy fogalmaz: időnként zavarba hoz az a természetesség, az a bölcsesség, amellyel egy-egy életsorsot egy bibliai idézet mellé helyez, legyen az a Luther Otthon egykori lakója, az 1956-os Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere, Maléter Pál vagy a meggyilkolt Andorka Eszter evangélikus lelkész, illetve a kétszáz méteres mellúszásban világcsúccsal olimpiai aranyat nyert Gyurta Dániel.

Fabiny Tamás 2008 januárjától a Vasárnapi Újság című rádióműsorban Kiss-Rigó László római katolikus és Szabó István református püspökkel, valamint Róna Tamás rabbival azóta is rendszeresen ad vallási, a mindennapokban alkalmazható tanácsokat. A Lélektől lélekig rovatban 3-4 percben osztják meg gondolataikat a hallgatókkal. A könyvben összegyűjtött áhítatok mind itt hangzottak el.

„Munkám során mindig közvetíteni igyekszem különféle emberek, irányzatok és szakterületek között. Ez a szándékom ezzel a kötettel is” - jellemezte Fabiny Tamás evangélikus püspök a műsort és az ebből készült könyvet.

„A buzgó hívőkben - az egyházban talán még újszerű nyelvezettel - munkálni szeretném a világ és a mindennapok problémái iránti érzékenységet. Az egyháztól távolabb állókkal pedig szeretném megismertetni Isten csodálatos üzenetét, a mai nyelven megszólaltatható Bibliát” - vallott hivatásáról.

A szerző azt vallja: „teljesen mindegy, hogy egy falusi templomban, középiskolás fiatalok körében, kórházi ágy mellett vagy éppen a legszélesebb nyilvánosság előtt szólalunk meg”, hiszen a cél az, hogy a lelkész közvetítsen különböző emberek és irányzatok között és „a maga tökéletlen eszközeivel szólaltassa meg a Biblia üzenetét” abban az adott korban és közegben, amiben élünk.

A ma esti könyvbemutatóról részletes beszámolóval jelentkezünk majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!