Ételosztással és gyertyagyújtással kezdődött, angyali reggelekkel folytatódik az új egyházi esztendő Szarvason

Ételosztással és gyertyagyújtással kezdődött, angyali reggelekkel folytatódik az új egyházi esztendő Szarvason

Share this content.

Szarvas – Advent első vasárnapja egyben az új egyházi esztendő kezdetét is jelenti. Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközségben már hagyomány, hogy ilyenkor teológus hallgatókat hívnak meg a gyülekezetbe. Így volt ez 2013. december elsején is, egy mozgalmas vasárnapi napon is Szarvason. Forrás: newjsag.hu, szöveg: Lipták Judit, Babák Zé, evangelikus.hu

A délelőtti istentiszteleten dr. Bácskai Károly, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetője hirdetett igét. Elkísérte őt Szarvasra az egyetem négy hallgatója is, akik közül hárman az ótemplomi, egyikük pedig az újtemplomi egyházközségben teljesítettek szolgálatot. A vendégek segédkeztek az istentiszteletet követő ingyenes ételosztáson is.

A gulyáságyúban ezúttal 800 adag babgulyás főtt, melyhez az alapanyagot a gyülekezet vásárolta. A főszakács szerepét - mint minden ilyen alkalomkor, most is - Pásztor Mátyás, az Ótemplomi Szeretetszolgálat tanyagondnoka töltötte be. Tőle tudtuk meg, hogy az ételhez több mint 50 kilogramm sertéshúst, 20 kilogramm babot és ugyanennyi zöldséget használtak fel.

A teológushallgatók ezután az örménykúti gyertyagyújtásra mentek, de Szarvason addig sem állt meg az élet, hiszen Kollár Zsolt evangélikus lelkész Babák Mihály polgármesterrel közösen meggyújtotta az első adventi gyertyát a Szent Klára római katolikus templom sarkán felállított jászol mellett.

Attól másabb az egyik pillanat a másiktól, mikor ünnepi díszbe öltöztetjük a szívünket – mondta Kollár Zsolt evangélikus lelkész, aki Antoine de Saint-Exupéry „A kis herceg” című könyvéből is idézett, majd egy amerikai történetet mesélt el a korábban idézett ünnepi gondolatával kísérve.

Már háromnegyed négytől fújta a gyülekezőt a Szarvasi Rezesbanda a vadiúj Zenepavilonban. Az utolsó taktusok még el sem haltak, mikor felgyulladtak az ünnepi fények, majd Varga Viktor lépett a mikrofonhoz templom sarkán felállított jászol mellett, ahol talán még soha ennyien nem jöttek össze a gyertyagyújtások legújabbkori történetében. A Szarvasi Férfikórus után Babák Mihály polgármester szólt.

Hétfőtől kezdődtek a „angyali reggelek” az Ótemplomban. Amint azt az evangelikus.hu Lázár Zsolt esperestől megtudta, minden reggel 6.50-től rövid összejövetelre térhetnek be az Ótemplomba az emberek. Az angyali reggeleknek minden nap más házigazdája lesz. Az első házigazda dr. Czinkoczky Mihály volt, kedden pedig Gaál Roland érkezik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!