Új tárlat nyílt a kecskeméti evangélikus templomban

Új tárlat nyílt a kecskeméti evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: baon.hu, szöveg: Sebestyén Hajnalka
Kecskemét – Kabáczy József festőművésznek 2020. augusztus 16-án nyílt tárlata a kecskeméti evangélikus templomban. A nyugdíjas tanár az elmúlt másfél évben készült alkotásaiból állította össze a bemutatott anyagot.

A megnyitón elsőként Kis János lelkész köszöntötte a megjelenteket. Kedves barátként üdvözölte az alkotót, akinek ez már a sokadik tárlata a templomban. Elmesélte, hogy egy nappal korábban az ország számos pontjáról érkezett a templomba több paptársa egy konferenciára, akik megtekintették az alkotásokat, és valamennyien csodálatukat fejezték ki.

A megnyitót az alkotó barátja, Papp Ferenc költő, zenész műsora színesítette. A képek témájához illeszkedő verseket szavalt és adott elő gitárral.

Az alkotásokat és a művészt Akócsiné Patkós Erzsébet, a Kada szakgimnázium igazgatóhelyettese méltatta, aki korábban 26 éven át dolgozott együtt Kabáczy Józseffel.

„Fiatalon egy-egy kiállításon mindig arra törekedtem, hogy megértsem, mit is szeretett volna az alkotó megjeleníteni. Ma már csak az élmény számít számomra, a kép pillanatnyi hangulatára hangolódom rá” – mondta a tanárnő, majd felelevenítette az alkotóval közös emlékeit, a közös tanári vacsorákat, kirándulásokat és iskolai rendezvényeket, ahol mindig megmutatkozott József nemeslelkűsége.

Az alkotásai kapcsán megjegyezte a képei megnyugvást, békét és hitet közvetítenek. A munkásságának meghatározója a színek keverése, melyekkel egy titokzatos világot tár a közönség elé. Öröm nézni a képeit, a mindennapi mókuskerék után, különösen most ebben a nehéz, világjárvány sújtotta napokban.

Végül Kabáczy József festőművész szólt. Kiemelte: mindig nyugalommal tölti el, ha alkothat. Valamennyi képe készítése közben, ő maga is ott van a történetben, legyen az egy erdei csendélet, egy száraz orosz téli táj vagy egy velencei jelenet.

A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg az evangélikus templom galériáján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!