Egy mesés hét története – Huszonnegyedik KÖSZI Napvető mesetábor

Egy mesés hét története – Huszonnegyedik KÖSZI Napvető mesetábor

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Tihanyi Hanna, Tóth Lilla
A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület, azaz a KÖSZI szokás szerint a legfiatalabb korosztálynak szóló mesetáborával nyitotta a nyarat. A Zuglói Evangélikus Egyházközség és az Evangélikus Hittudományi Egyetem kollégiumának épületeibe hívták kalandra július 6–10. között az 1–4. osztályosokat. A napközis keretek között tartott tábor vezetője Tihanyi Hanna volt, a csapat lelki jólétéről pedig Bonnyai Zsuzsanna gondoskodott.

Az öt napot az állatmesék világában tölthették el a gyerekek. Közösen kalandoztak bátor, bölcs, szelíd, agyafúrt és vad állatokkal. A különféle jellemvonásokat megtestesítő élőlényeket Pellionisz Petra pszichológus által gondosan összeválogatott meséken keresztül ismerhették meg. A hét közepén lehetőségük nyílt egy különleges programon is részt venni Petra vezetésével: az aznapi mesét feldolgozó Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterápián.

A KÖSZI-ben élő szokás szerint minden napot áhítattal kezdtek a jelenlévők. Ezekből idén sem maradhatott ki a rengeteg éneklés, így a már jól ismert ifjúsági énekek együtt dalolása sem. A napindító áhítatokat – az úgynevezett Kupaktanács foglalkozásokon – életkor szerinti csoportokban beszélték meg a gyerkőcök, ezenközben drámajátékokkal és egyéb kreatív feladatokkal mélyíthették el a hallottakat.

A gyerekekhez hasonlóan a tábort szervező csapat tagjai közül is sokan átélték a távoktatás minden pozitív és negatív hozadékát. A pandémiás helyzetre való tekintettel ezért tudatosan készültek rengeteg kültéri programmal és játékkal. És aligha véletlen, hogy később a tábor mindennapos programjává és elengedhetetlen részévé vált a „Just dance party” [csak táncolj – a szerk.]

A bőséges ebéd elfogyasztása után a délutánok jó hangulatban, rengeteg nevetéssel teltek, és délutánonként arra is lehetőség nyílt, hogy a táborozók – kézművesfoglalkozás keretében – elkészíthessék az adott nap állatát.

Nagy sikert aratott a bátorságnapon megrendezett Szemfényvesztők című program. A gyerekeknek szükségük is volt bátorságuk előhívására, hiszen bekötött szemmel „élhették át” a bibliai Jónás élményeit. Csütörtökön a reggeli után a tábor egésze a Margit-szigetre költözött. Az áhítatot és a Kupaktanácsot a fák tövében tartották meg a napi tematikát követve. A parkot kihasználva azután focizhattak, fogócskázhattak és játszhattak a táborozók, délután pedig a sziget vadasparkját látogatta meg a csoport – igazi állati kalanddal gazdagodva.

Fontos megemlíteni, hogy a tábor ideje alatt zajlott a Szívvel-Lélekkel Alapítvány kilencedik SZIVI ifjúságivezetőképző tábora is, amelynek lelkes résztvevői segítették a tábor minden egyes mozzanatát. A 9–10. osztályos vezetőjelöltekből álló csapat tagjai a KÖSZI táborozói közül kerültek ki, akik korukat meghazudtoló módon vették az akadályokat, és aktívan közreműködtek a programok megvalósításában.

Egy újabb felejthetetlen és örömteli tábort tudhatnak maguk mögött a KÖSZIsek, és szeretettel várnak minden alsó tagozatost jövőre is a Napvető mesetáborba. Ez év nyarán pedig még a KÖSZI Nyomkereső detektívtáborának turnusaival várják a felső tagozatosokat és a középiskolásokat Piliscsabára.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 29–30. számában jelent meg 2020. augusztus 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!