Indul az évad – Kulturális ajánlatok koncerttől kezdve grafika tárlatig

Indul az évad – Kulturális ajánlatok koncerttől kezdve grafika tárlatig

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
A tavaszi hónapokban számos kulturális esemény elmaradt, vagy az online térbe szorult, nyáridőben azonban már várták programok az érdeklődőket. Kínálatban – programajánlónk publikálásának idején legalábbis így tűnik – nem lesz hiány szeptemberben sem.

Egyházi zene megújuláshoz

A Szent Efrém férfikar szeptember 4-én, pénteken a budapesti belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban (V. kerület, Március 15. tér) ad koncertet. Szeptember elseje nálunk az iskolakezdés, a keleti egyházban a 4. század óta az új egyházi év kezdőnapja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen (Kelet világossága) sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a jeles naphoz, amelyen a keresztény zenének a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveit idézik föl az előadók. A bizánci újévi (Indiktion) koncerten a magyar kóruskultúra egyik legismertebb képviselője, a sokszorosan díjazott Pro Musica leánykar lesz – Szabó Dénes vezetésével – a Szent Efrém férfikar vendége. Azesemény ingyenes.

Filmpiknik a Balatonnál

A tavalyi év legjobb magyar filmjeit nézheti meg ingyen a közönség szeptember 3–5. között a Veszprém–Balaton filmpikniken. Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Vár (Szentháromság tér) ad otthont a filmes rendezvénynek, míg Balatonfüreden a Balaton moziban és a Tagore sétányon óriáskivetítőn láthatják a filmbarátok a tavalyi filmtermés legjavát. A filmpiknik kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai programok és közönségtalálkozók színesítik majd. Az eseményen látható lesz például az Oscar-díjra jelölt Akik maradtak, a különleges látványvilágú, mai erdélyi történetet bemutató Valan vagy éppen az abszurd humorú Drakulics elvtárs. A filmpiknik társrendezvénye lesz a Könyv – bor – jazz, amelynek keretében Balatonfüreden három napig egymást váltják az író-olvasó találkozók, a tárlatvezetéssel háziasított borkóstolók és a Blaha utca reformkori házainak árnyékában zendülő jazzkoncertek.
Bővebb információ: Filmpiknik.hu.

Rejtő Jenő zenés képregényszínháza

Az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban. Legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó a Budapest Bár közreműködésével koncertszínházi előadás formájában kel életre. Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet szálaiból zseniális ponyvaparódia szövődik. A dalokat nem énekesek, hanem hat kitűnő színművész adja elő, mások mellett Mentes Júlia vagy Mikó István. A produkció rendezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, ő tervezte a díszletet is, és a regény színpadra adaptálása is Divinyi Rékával közös munkája. A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a dalokat színpadi jelenetek, etűdök fűzik össze. Ám nemcsak a zene és a színjáték, hanem a Keresztes Tamás által létrehozott látvány is fontos része annak a vállalkozásnak, amely Rejtő írói világából új műfajt, zenés „képregényszínházat” teremt. Az előadás nyári premierje a Városmajori Szabadtéri Színpadon volt, míg a szezonbeli premiert szeptember 14-én, hétfőn 19 órakor tartják az Újpesti Rendezvénytérben
(Budapest IV. kerület, Szent István tér 13–14.; Uprendezvenyter.hu).

További ajánlatok itt olvashatóak.

Az ajánló az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2020. augusztus 26-án.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!