Folyamatban az LVSZ következő nagygyűlésének előkészítése

Folyamatban az LVSZ következő nagygyűlésének előkészítése

Share this content.

Forrás: facebook.com/fabinytamas/
Budapest – „Tegnap volt a Lutheránus Világszövetség (LVSZ – The Lutheran World Federation) következő nagygyűlésének előkészítési ülése. Eredeti tervek szerint a szervezet központjában, Genfben kellett volna tanácskoznunk, de a pandémia miatt zoomon „találkoztunk”. A tavalyi választáson az a megtiszteltetés ért, hogy elnökként én vezethetem a 9 tagú bizottság munkáját” – írta Fabiny Tamás elnök-püspök Facebook-oldalán közzétett mai bejegyzésében.

Korábbi üléseinken is már gyakorlat volt, hogy az érdemi munkát megelőzően ki-ki beszámolt arról, hogy a maga országában milyen tapasztalatok vannak a járvánnyal kapcsolatban, illetve mit tud tenni a helyi egyház ilyen körülmények között. Most sajnos korántsem csak elviekről beszélgettünk, mert Gustavo Gomez barátom, az argentínai egyház elnöke arról számolt be, hogy közepesnek mondható tünetekkel, ő is megkapta a betegséget. Kicsit legyengülten azért részt vett a tanácskozáson, amelyen a 2023 szeptemberében esedékes evangélikus világtalálkozót készítettük elő. Immár nemcsak a helyszín végleges (Krakkó), hanem a fő téma is: „Egy test – egy lélek – egy reménység”, valamint rögzítettük a szentháromsági tartalmú altémákat is a teremtő, a kiengesztelő és a megújító Lélekről. Jerzy Samiec varsói püspök és csapata nagy örömmel készül az alkalomra, hiszen egy túlnyomórészt katolikus országban most legalább egy hétig az evangélikusokra irányulhat majd a figyelem.

Az egész régiónak nagyon sokat jelenthet ez a nagygyűlés. Kelet-Közép-Európában utoljára 1984-ben tartottunk nagygyűlést, éppen Budapesten. A hidegháború idején, a létező szocializmus egy országában óriási jelentősége volt ennek eseménynek. Még ma is sok gyülekezeti tagunk meghatódva emlékezik vissza arra, amint a nyitó és a záró istentiszteleten több mint tízezren voltunk az akkori Budapest Sportcsarnokban. Fiatal segédlelkészként magam is igehirdetéssel szolgálhattam akkor, az egyik esti istentisztelet keretében. Azóta nemcsak a sportcsarnok égett le, de bizony az a rendszer is összeomlott.

A nagygyűlést előkészítő bizottság összetétele megfelel annak, amit az LVSZ szorgalmaz: vagyis férfiak és nők, világiak és lelkészek egyforma arányban szerepelnek, valamint az ifjúságnak is van képviselője. Emellett mind a hét földrajzi régió delegált legalább egy embert. A beszélgetés során megfigyeltem, hogy a kanadai lelkésznő mögött éppen kelt fel a nap, itthon kora délután volt, Hong-Kongban meg már esteledett. Ez az szép énekünk jutott eszembe:

Lásd, Urunk, egy nap újra eltűnt.

Ránkborul már az esthomály.

Hajnali himnuszt néked zengtünk,

Most hozzád esti ének száll.

Hála, hogy ébren szentegyházad

Nappalokon és éjeken

Szüntelen áldhat és imádhat,

Nem hallgat el egy percre sem.

(…)

Már a nap távol testvért ébreszt,

Még alig hamvad fénye itt,

S friss ajak dicsér egyre téged,

És magasztalja tetteid.

(Evangélikus Énekeskönyv, 124)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!