8. óra zenekar – Kihozzák egymásból a tehetséget

8. óra zenekar – Kihozzák egymásból a tehetséget

Share this content.

Forrás: sopronitema.hu, szöveg: Madarász Réka
Sopron – Hihetetlen lelkesedéssel és üdeséggel dobja fel az Eötvös-iskola hétfő reggeleit és ünnepeit a „8. óra zenekar” nevű formáció. A kis csapat random szerveződött tehetséges diákokból, de már közel két éve működik sikeresen.

2018 decemberében Vargáné Rimóczi Gyöngyi tanárnőt – akinek szívügye a tehetséggondozás – gyertyagyújtás alkalmából egy műsor összeállítására kérték fel az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnáziumban. A pedagógus a saját osztályának indította a programot, de szép lassan tágabb körre is kiterjedt, és összeállt a „8. óra zenekar”. Az alapító tagok: Poór Antónia, Erdei Bertalan, Nyerges Gergő és Rosta Máté. Berényi-Pálfalvi Fülöp Ágoston és Molnár Fanni kicsit később csatlakozott hozzájuk. Sokáig hegedült az együttesben Rákóczi Sarolta

„Mivel nagyon jók voltak a visszajelzések, 2019 februárjában lehetőséget kaptunk arra, hogy a hétfő reggeli áhítatok részeként az egyházi énekeket a fiatal korosztályhoz közelebb állóvá tegyük. Ezek után előadhatunk egy szabadon választott dalt is. Sokat segít, hogy az iskolánktól hangszereket is kaptunk – mesélte a csapat menedzsere, Gyöngyi néni. – A nevünket a próbák időpontja adta. A 8. órák oldott hangulatban telnek, ilyenkor zeng az egész épület.”

A kezdeményezés nem csak a zenéről szól. Csapatépítő projekt, melynek az a lényege, hogy a diákok a közös munka során előhozzák egymásból a tudást, és együtt magasabb szintet érjenek el, mint amire ki-ki önállóan képes lenne. Az elmúlt időszakban az elkötelezett kis csapat zenéjével emelte többek között az iskolabál és a fecskenap fényét.

„Az én szerepem csupán annyi, hogy lehetőséget teremtsek arra, hogy ezek a fiatal tehetségek megkapják a szükséges támogatást – tette hozzá a tanárnő. – A velük együtt töltött idő minden pillanata öröm. Nem elhanyagolható, hogy eközben olyan alapkompetenciáik is fejlődnek, mint például a koo­peráció, a felelősségvállalás, a kreativitás, az improvizáció, a problémamegoldó-képesség, melyeknek később, munkahelyi környezetben majd óriási hasznát vehetik.”

A zenekar a közeljövőben új belépőket toboroz, szeretnék, ha tudatosulna a jelöltekben, hogy ebbe a csapatba bekerülni megtiszteltetés.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!