Egyedül az érdem adott nemességet – Kis János (1770–1846) emlékkonferencia – FRISSÍTVE VIDEÓKKAL!

Egyedül az érdem adott nemességet – Kis János (1770–1846) emlékkonferencia – FRISSÍTVE VIDEÓKKAL!

Share this content.

Szöveg: Zászkaliczky Zsuzsanna, operatőr és utómunka: Győri András Timótheus, további utómunka: Kollár Zsuzsanna, Csörsz Rumen István, fotó: Balogh Kriszta
Budapest – Egyház – művészet – tudomány címmel rendezett tudományos emlékkonferenciát Kis János születésének – napra pontosan – 250. évfordulóján a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete, az „Irodalmi nyilvánosság a polgárosuló Magyarországon” Lendület Kutatócsoport és az Evangélikus Országos Gyűjtemény.

A címadásban nincs semmi túlzás: a Dunántúli Egyházkerület egykori, fél évszázadon át regnáló püspöke kétnyelvű lelkészi, igehirdetői és egyházkormányzói tevékenysége mellett azzal egyenrangú írói, költői, műfordítói, irodalom- és tudományszervezői munkásságot folytatott, közéleti szerepet vállalt.

A konferenciát a késői utód, Szemerei János püspök és Debreczeni Attila akadémikus köszöntötte.

Az eredeti program szerint három szekcióban kilenc előadást hallhatott volna a közönség, ám a tervet sajnos a járvány áthúzta.

A megjelentek így is értesülhettek Kis János soproni lelkészi és püspöki működéséről, a „philosophus poéta” esztétikai nézeteiről és Emlékezéseinek újraolvasási lehetőségeiről.

A konferencia teljes anyaga – videóra vett előadások formájában – elérhető cikkünkből, és várhatóan jövő tavasszal a tanulmánykötetet is kézben tarthatjuk.

A hét intézmény kutatóinak nem titkolt célja, hogy újrarajzolják Kis János méltatlanul elfeledett portréját.

A mellékletből letölthető a műsorfüzet.

Képgaléria:

Videó:

 

Csatolt állományok: KisJanos_fuzet.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!