Tanúság a világnak a világ népei között – Az LVSZ elnökének beszéde az első online európai egyházvezetői konzultáción

Tanúság a világnak a világ népei között – Az LVSZ elnökének beszéde az első online európai egyházvezetői konzultáción

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Bolla András
Genf – „Van egyfajta ’prófétai ellenállás’ abban, hogy nem engedjük el egymást a COVID-19 alatt, hanem kutatjuk a kapcsolattartás lehetőségeit, utat keresve, hogy továbbra is tartsuk azokat a kapcsolatokat, amelyekbe Isten hív minket” – mondta a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnöke, dr. Panti Filibus Musa érsek (Krisztus Nigériai Evangélikus Egyháza) az európai egyházvezetői konzultáció megnyitóján.

A konzultáció, amelyet először tartottak online, „új terepet nyit mindannyiunk számára” – tette hozzá Musa elnök. A regionális közösségi kapcsolatok erősítése kéz a kézben jár az LVSZ tagegyházaival való globális összeköttetéssel. „Ha volt valaha olyan idő, amely megkövetelte, hogy igazán kiálljunk egymásért, az most van” – mondta.

Együtt élni és munkálkodni

Musa felidézte, hogy az LVSZ-ben, 1947-es alapítása óta, mindig is erőteljes volt a diakónia  jelenléte. Az „evangélikus” azt kezdte jelenteni, hogy „Isten szeretete Krisztusban megtestesülve” emberek globális közösségét mozgatja meg, hogy másokat szolgáljanak, „nem téve különbséget azok között, akiknek szolgálnak”.

„Sohasem válhatunk kirekesztő klubbá”

„Sohasem válhatunk kirekesztő klubbá, ahol kapcsolataink gyümölcseit élvezzük, úgy, mintha felebarátunk nem is létezne, vagy nem számítana – jegyezte meg Musa. – A közösség, amelynek Krisztus a középpontja, olyan közösséggé válik, amely a világ felé és a világ népeire összpontosítja tanúságtételét.”

Tanúságtétel a COVID-19-es világnak

Bár a COVID-19 elsősorban egészségügyi probléma, jelentős – szociális, gazdasági és politikai – kihívásokkal jár szinte az élet minden területén:. „Továbbá mélyen egzisztenciális és lelki kihívás elé állít minket” – mondotta.

Mély fájdalmának adott hangot „az életek óriási veszteségével” kapcsolatban, és emlékeztetett arra, hogy a magas halálozási adatok mögött egyéni sorsok vannak. „Minden halál gyászos,” mondta, idézve a Brazíliai Evangélikus Egyház pásztorlevelét.

Az LVSZ-elnök mély aggodalmát fejezte ki „a családon belüli erőszak aggasztó növekedése miatt, amely elsősorban a gyermekeket és a nőket sújtja”, valamint „a nőgyilkosságok ijesztő világszintű növekedésével” kapcsolatban. Megosztotta, hogy múlt héten az LVSZ központja kérdőívet küldött ki tagegyházainak az LVSZ nemek közötti igazságosság irányelveinek fogadtatásáról és alkalmazásáról. „Nem tudnék ennél alkalmasabb időpontot ennek a kérdőívnek a kiküldésére. Megvannak az eszközeink és közös elköteleződésünk a gender-alapú erőszak elleni küzdelemre. Jó gyakorlati anyagaink vannak. Most még komolyabban kell foglalkoznunk a dologgal.”

Szembenézve a folytatódó világjárvány tényével, Musa arra figyelmeztetett, hogy „a belenyugvás a legnagyobb ellenségünk”. Az istentiszteleteket hazájában, Nigériában „a szigorú távolságtartási szabályokat figyelembe véve” tartják, kevesebb emberrel, de több alkalommal.

Elmondta, hogy a Lutheránus Világszövetség COVID-19 Gyorsreagálású Alapja „hatvanöt egyháznak segített válaszolni a különféle kihívásokra, amelyekkel ők vagy egyes közösségeik néztek szembe”.

„Az egyház olyan életerőt kapott, amely túlmutat a mi munkánkon és képességeinken – mondta Musa. – Nem üres kézzel szembesülünk a kihívásokkal, hiszen Isten gyermekei vagyunk, a Szentlélek teremtő és ihlető erejével megáldva, hogy megértsük, alkalmazkodjunk és növekedjünk abban, ami hitem szerint új valóság lesz az egyházaknak az elkövetkező időben, valamint globális közösségünknek is struktúráival együtt.”

A válság és az átalakulás ideje

Az európai egyházvezetők konzultációjának nyitóistentiszteletét Tor Jørgensen norvég, jelenleg a Nagy-Britanniai Evangélikus Egyház püspöke vezette, lelkészeinek közreműködésével. Eredetileg úgy tervezték, hogy ez az egyház lett volna a konzultáció házigazdája, és az oxfordi Mansfield College-ban került volna megrendezésre az alkalom.

Jørgensen a konzultáció mottójáról, „A Szentlélek ad erőt, szeretet és józanságot” (2 Timóteus 1,7) alapján tartott prédikációjában azt mondta, hogy 2020 valószínűleg „a válság éveként marad meg emlékezetünkben” – nemcsak a COVID-19 miatt, hanem az „ökológiai és menekültválság” miatt is.

„A válság az átalakulás ideje – fejtette ki, – tele félelemmel és aggodalommal, de élettel és reménnyel is.” Az egyház kezdettől fogva sokszor megtapasztalta ezt, Pál apostol élete e tapasztalás „ikonikus példája”. A börtön sanyarú körülményei között a hit, remény és szeretet üzenetét küldi munkatársának, Timóteusnak és Európa-szerte a gyülekezeteknek.

„A Szentlélek nem korlátozódik a fizikai találkozásokra” – mondta Jørgensen. Pál a maga korának eszközeit használta, hogy „az olvasók elméjét megnyissa, hogy vigasztaljon és bátorítson”. Ma a találkozó a modern technológia használatával jött létre, „számítottunk arra, hogy a Lélek itt lesz velünk, vigasztal és inspirál minket” és bízunk abban, hogy a Lélek „szeretettel és józan elmével erősít minket a mostani változások idején”.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!