Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/2. – Mi haszna a gitárkíséretnek?

Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/2. – Mi haszna a gitárkíséretnek?

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Vajon elengedhetetlen-e a hangszeres kíséret, ha azt szeretnénk, hogy a mai keresztyének énekeljenek? Tud-e valamit énekelni egy ifjúsági kör, ha a gitárosa éppen beteg? Mi az oka, hogy néhány évtized alatt teljesen lemondtunk a kíséret nélküli éneklésről?

Az „Alapvetés” sorozat második részében ilyesféle kérdések kerülnek elénk, miközben megfogalmazódnak a gitáros éneklés legfontosabb erényei is: lelkesítő, hasznos és kézenfekvő.

  • Lelkesítő, mert a jó kíséret magával ragadja az énekeseket;
  • hasznos, mert ha valaki nem tud összetettebb kíséretet használni, a gitárhoz folyamodhat;
  • kézenfekvő, mert olyan helyre is elvihetjük a gitárt, ahol nem fér el egy billentyűs hangszer.

A beszélgetés közben elhangzik az is: nem szükségszerű, hogy a gitározás gépies legyen; a reformáció kora is szerette a pengetős hangszereket; a romantika korában is lehetett gitárral pótolni az orgonát (pl. így született a „Csendes éj”).

Címkék: gitár - kíséret - korál -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!