Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/3. – A dallamsorok tagolásáról

Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/3. – A dallamsorok tagolásáról

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Az „Alapvetés” sorozat harmadik része az eddigiek mellett (lelkesítő, hasznos, kézenfekvő) még egy komoly előnyét emeli ki a gitáros kíséretnek: gitározás közben szembe lehet fordulni az éneklőkkel. A gitáros tekintete és kisugárzása felerősítheti a zene lendületét: a közösség bátrabban énekel.

Szó esik ismét a reneszánsz kor lantjátékáról, és példát hallhatunk a középutas pengetésmódra, ami már nem régies, de még távol áll a popzene gépiességétől.

Az epizód központi témája a koráléneklés egyik jellegzetessége: a dallamsorok végére egy apró lélegzetnyi megállás kívánkozik, amit a kántor szaknyelv cezúrának hív. A popdalos gitározás e lélegzetvételeket akár egy teljes ütéssé is növelheti, de gitárral is megoldható a sorok elválasztásának finomabb módja, a ritmuslüktetésből ki nem mozdító, a dallamsorokat mégis elválasztó cezúra.

Címkék: gitár - kíséret - korál -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!