Pásztorlevél reformáció havában

Pásztorlevél reformáció havában

Share this content.

Szöveg: PÜT
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának tagjai, Fabiny Tamás elnök-püspök, valamint Kondor Péter és Szemerei János püspökök a reformáció ünnepére és az új egyházi év közelgő kezdetére előretekintve szólították meg a testvéreket. Pásztorlevelüket az alábbiakban teljes terjedelmében olvashatják.

Kedves Testvérek!

A reformáció ünnepére és az új egyházi év közelgő kezdetére előretekintve szólítjuk meg a testvéreket. A mindennapokban most talán különösen is ránk nehezedő terhek között is mindig a legfontosabbra irányítsuk a figyelmünket: egyéni imádságban, az ige és a szentségek által megélt gyülekezeti közösségben és egymás felé való odafordulásunkban igyekezzünk átélni Isten közelségét.

Ne feledkezzünk el arról, hogy a vasárnap az Úr napja. Ha otthoni istentisztelet, házi áhítat vagy egyéni elcsendesedés keretében is, de törekedjünk az ünnepnap megszentelésére. Ne engedjük, hogy eltűnjön életünkből az ünnep, a vasárnap. Ha valaki életkora vagy egészségi állapota miatt az otthonmaradást tartja indokoltnak, akkor jó lelkiismerettel, ugyanakkor a közösségbe imádságban bekapcsolódva vállalja ezt a döntést. Aki pedig részt vesz a gyülekezeti alkalmakon, az az embertársára odafigyelve, őt védve tegye azt.

Most, a második hullám alatt reméljük, nem kell egészen bezárni a templomokat, de a távolságtartás, a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartására annak inkább oda kell figyelni. A fokozódó veszély mellett sokak megfáradását is érzékeljük.

Ezért kérjük a gyülekezetek és intézmények vezetőit, a lelkészeket és felügyelőket, hogy az istentiszteleti alkalmakon különösen ügyeljenek az alábbi szempontokra: éneklésre csak rövidített formában kerüljön sor; fontolják meg az úrvacsora felfüggesztését, de ha mégis sor kerül rá, lehetőség szerint a lelkész is viseljen maszkot (különös tekintettel az úrvacsorai liturgiára).

Az előttünk álló vasárnap evangéliumi igéje így bátorít: Higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.” (Jn 20,31b)

Erős vár a mi Istenünk! Budapest – Győr, 2020. október 25.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök

Kondor Péter püspök

Szemerei János püspök

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!