A Lepramisszió Magyarország a világjárvány idején is várja a rászorulók támogatását

A Lepramisszió Magyarország a világjárvány idején is várja a rászorulók támogatását

Share this content.

Forrás: Lepramisszió
Budapest – „A Lepramisszió világméretű nagy családjából sajnos sokkal több szenvedésről, betegről és halálról kapunk híreket, mint amik a mi hazánkra jellemzőek – írta Riskóné Fazekas Márta a Lepramisszió Magyarország igazgatója a szervezet októberi körlevelében. – Afrikai, ázsiai tagországainkban munkatársaink és minden ember küzdelme elképzelhetetlen a mi számunkra. Ahol nincs minimális egészségügyi ellátás és gondoskodás, ott a járvány akadályok nélkül tarol. Számokat sem tudni, mivel a kimutatások is esetlegesek és pontatlanok. Hősies küzdelmet vívnak a Lepramisszió orvosai, ápolói a napi feladatok ellátásában, miközben saját egészségük is bizony könnyen áldozatul esik! Nyissuk ki szívünket és szeretetünket azok felé, akik nálunknál mérhetetlenül nehezebb terheket kell, hogy viseljenek!”

Az igazgatónő köszönetet mondott a Lepramisszió támogatóinak töretlen hűségéért, szeretetéért, elkötelezettségéért. „Megrendítően felemelő tapasztalni, hogy nem fordultak el a betegektől ezekben az elmúlt, nehéz hónapokban sem, hanem felelős szeretettel és áldozattal teszik lehetővé, hogy vállalt támogatásunk egyenletesen célhoz érhessen! Kongó és India betegei felé időarányosan tudtuk eddig teljesíteni vállalásunkat, amiért nagyon hálásak” – magyarázta az igazgató, aki a további támogatásra kérte a testvéreket.

A hírlevélben egy bangladesi asszonnyal ismerkedhettünk meg.

Bár Bangladeshben nincsenek jelen támogatásukkal, Kajari története jellemzően tükrözi sok-sok leprabeteg hasonló sorsát.

„Gyakran úgy éreztem, hogy jobb lenne elmenni. Ha Isten elvenné az életemet, az jó lenne.... Családról álmodoztam. És jobb megélhetésről. De ahogy elveszítettem az ujjaimat, elveszítettem a reményt is mindehhez” – meséli Kajari.

A lepra egész életét megterhelte. Mindössze 10 éves volt, amikor a lepra jelei először megjelentek rajta, de senki nem tudta: mi ez. Csak 30 évvel később: 40 éves korában diagnosztizálták a betegségét! Addig folyamatosan romlott, romlott az állapota anélkül, hogy bármi segítséget kapott volna!

Ujjak helyett csak kicsiny csonkok maradtak a kezén. Lábfején pedig mély sebek. A Nemzetközi Lepramisszió bangladesi kórházában kapott gyógyítást és segítséget ahhoz, hogy a sebeit miként tisztítsa, kezelje. Bár 20 éve már nincsenek ujjak a kezén, mégis takarítóként felfogadták egy iskolába. 45 percet oda, 45 percet visszagyalogolva végzi minden reggel az iskola udvarának söprését. Lába sérülései miatt csak kicsiny léptekkel tud járni. Élete mindennapjai nehezen telnek.

Ennek ellenére nagyokat tud nevetni, sőt a társait: Asmát és Anvarát jókedvre tudja deríteni. A kórházban ismerkedtek meg és lettek barátnők. Közel laknak egymáshoz, így gyakran összejárnak. Olyankor sokat derülnek Kajari tréfás megjegyzésein, amint azt képünk is tanúsítja. 

Csatolt állományok: októberi körlevél.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!