Irodalmi szenzáció: ismeretlen Gyóni Géza versekre bukkantak Szibériában

Irodalmi szenzáció: ismeretlen Gyóni Géza versekre bukkantak Szibériában

Share this content.

Forrás: index.hu, szöveg: Kozár Alexandra, AKIS(S)DANI
Krasznojarszk – Takarítás közben értékes kortörténeti, irodalmi dokumentumok kerültek elő a Krasznojarszki Helytörténeti Múzeumban. Dobozokból füzetek estek ki, köztük az evangélikus kötődésű Gyóni Géza eddig nem ismert versei és életrajza. A 20 kötetnyi anyagot a múzeum dolgozza fel egy magyar-orosz alapítvány és kutatók segítségével.

Bár Ady Endre nem ismerte el, sőt egyenest azt mondta róla, hogy Gyóni Géza nem költő, igazi irodalomtörténeti szenzációnak számíthat az, hogy az első világháborús poéta eddig ismeretlen verseire bukkantak a Krasznojarszki Helytörténeti Múzeum egyik eldugott, használaton kívüli helyiségében.

GYÓNI ÉLETRAJZA ÉS VERSEI MELLETT A HADIFOGOLYTÁRSAK MINTEGY HÚSZ FÜZETNYI KÉZIRATANYAGÁT TALÁLTÁK MEG, KÜLÖNBÖZŐ VERSEKET, VISSZAEMLÉKEZÉSEKET.

Mint ismeretes, Gyóni Géza 1917-ben Krasznojarszkban, harminchárom éves korában, hadifogságban halt meg. Ott is temették el, az öccse mellé.

A most megtalált 211 oldalas életrajzát a szintén hadifogoly Székely Lajos irodalomtanár jegyezte le a Krasznojarszk melletti Vojennij gorodok hadifogolytáborban.

A további részleteket itt olvashatják.

Címkék: Gyóni Géza - vers - Szibéria -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!