Az egyházak is elítélik a nizzai terrortámadást – FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ CIKKÜNK!

Az egyházak is elítélik a nizzai terrortámadást – FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ CIKKÜNK!

Share this content.

Forrás: oikoumene.org, reformatus.hu
Genf - Nizza – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nevében a szervezet főtitkára, Ioan Sauca szolidaritását fejezte ki a francia egyházakkal és emberekkel, és részvétnyilvánítással fordult az áldozatok gyászoló családjaihoz az elmúlt napok szélsőséges támadásait, köztük a három ember halálát követelő nizzai terrorcselekményt követően.

„A tanár, Samuel Paty rettenetes meggyilkolása és az azt követő mai rémtettek arra kell sarkaljanak minket, hogy hathatós választ találjunk az erőszakos vallási szélsőségesség jelenségére, nem csupán Franciaországban, hanem a világ számos más, erőszak sújtotta országában is” – sürgette a főtitkár. „Ennek a brutalitásnak nem lehet jogos vallási igazolása, és minden kísérletet kategorikusan el kell utasítanunk, ami a hasonló bűncselekményeket vallásos érvekkel igyekszik alátámasztani” – fogalmazott határozottan Ioan Sauca.

A főtitkár egyben köszönetet mondott az EVT vallásközi partnereinek, köztük az Emberi Testvériségért Főbizottságnak, az együttműködésért e közös meggyőződés mentén.

Elítélte a nizzai merényletet a francia katolikus egyház és a Vatikán is

Gyűlöletesnek nevezte a csütörtöki nizzai késes merényletet a francia püspöki konferencia (CEF), és kifejezte kívánságát, hogy a keresztények ne váljanak meggyilkolandó célponttá.

Meg vagyunk döbbenve e gyűlöletes cselekedet láttán - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Hugues de Woillemont, a CEF szóvivője a dél-franciaországi város Notre-Dame-bazilikájában elkövetett, három ember életét követelő merénylet kapcsán, amelynek ügyében a terrorellenes ügyészség folytat vizsgálatot.

Sürgősen harcba kell szállni a terrorizmus jelentette rákfene ellen, ugyanilyen sürgős kézzelfogható módon helyreállítani a testvériséget országunkban - tette hozzá. A CEF bejelentette, hogy csütörtökön, a jelképes 15 órakor  Krisztus halálának órájában  minden francia templomban megkongatják a lélekharangot az áldozatok előtt tisztelegve.

Elítélte a merényletet a Vatikán is, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. A Szentszék közleménye szerint a pápa imádkozik az áldozatokért. Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a „gyűlöletet szítók és terjesztők” elleni szembeszállásra szólítottak fel.

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök Facebook bejegyzésében fejezte ki szolidaritását a franciaországi keresztény közösségekkel

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök Facebbok bejegyzésében azt írta, hogy imádkozik az áldozatok hozzátartozóiért és a sérültek mielőbbi felépüléséért. „Szolidaritásomat fejezem ki a franciaországi keresztény közösségekkel, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, hiszen Krisztusban egyek vagyunk” – tette hozzá a püspök.
A teljes bejegyzés itt olvasható:

Erdő Péter részvéttáviratot küldött a nizzai püspöknek

Erdő Péter bíboros, prímás részvéttáviratot küldött a nizzai püspöknek, melyet Fábry Kornél tolmácsolt a francia főpásztornak.

„Megdöbbenéssel értesültünk a mai szörnyű merényletről” – írta a bíboros– Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői nevében kifejezzük testvéri együttérzésünket Nizza katolikus közösségével és a francia katolikus egyházzal. Imádkozunk azért, hogy a különböző vallások egy szívvel dolgozzanak az emberi méltóságért, a kiengesztelődésért és a vallásszabadságért. A vértanúk vére magvetés. Kérjük Istent, hogy fakadjon a szenvedésből a hit és a szeretet és az Egyház megújulása. Mária, Keresztények segítsége, könyörögj érettünk!” – zárta sorait Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Több külföldi vezető is részvétét fejezte ki

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozatok családjainak abban a levélben, amit Emmanuel Macron köztársasági elnöknek küldött – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Mint írta, mély megdöbbenéssel értesült a Nizzában elkövetett szörnyű terrortámadásról. „A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek”  fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor biztosította Franciaország államfőjét Magyarország támogatásáról ezekben a nehéz órákban.

Készen állunk arra, hogy egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek és a hagyományos európai életforma megvédése érdekében” – írta kondoleáló levelében a magyar kormányfő.

Elítélem a Nizzában történt gyűlöletes és kegyetlen támadást, teljes szívemmel Franciaország mellett állok – írta Twitter-oldalán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Majd hozzátette, hogy együttérez a gyűlöletes cselekedet áldozataival. Továbbá, hogy egész Európa szolidáris Franciaországgal. Egységesek és eltökéltek maradunk a barbársággal és a fanatizmussal szemben. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyalázatosnak nevezte a merényletet, és a franciáknak üzenve kijelentette: Egész Európa önökkel van. 

Országa szolidaritását fejezte ki a francia nemzettel a Twitteren Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conti olasz, valamint Mark Rutte holland miniszterelnök is. Részvétét fejezte ki a nizzai „barbár támadás” miatt Luigi di Maio olasz külügyminiszter is. 

Sokkban vagyok, amióta értesültem a nizzai Notre-Dame-bazilikában elkövetett barbár támadásról. Együttérzésem az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. Az Egyesült Királyság Franciaország oldalán áll a terror elleni harcban  írta francia nyelvű Twitter-üzenetében Boris Johnson brit kormányfő. 

Az orosz elnöki hivatal a nizzai támadásra reagálva hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan embereket ölni, de azt is hozzátette, hogy helytelen a hívők érzelmeit megsérteni. 

török külügyminisztérium közleményben határozottan elítélte a nizzai merényletet. Világos, hogy akik egy szent helyen elkövettek ilyen durva merényletet, semmilyen vallási, emberi vagy erkölcsi értékből nem meríthetnek ihletet  írta a tárca. 

Nizza izraeli testvérvárosának, Netanjának a polgármestere, Miriam Feierberg-Icher telefonon fejezte ki részvétét Nizza polgármesterének, Christian Estrosinak a városa nevében. Estrosi azt válaszolta: „Egy család vagyunk”  jelentette az izraeli közszolgálati rádió. 

Csütörtökön, három nappal a mindenszentek katolikus ünnep előtt és a maulíd muszlim ünnep napján (Mohamed próféta születésének ünnepén) egy késes férfi lefejezett egy nőt és két másik embert megölt a nizzai Notre-Dame-bazilikában. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán. Mindkét esetben iszlamista támadást sejtenek a háttérben. Az incidensekre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!