Álom és valóság között

Álom és valóság között

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre már hosszú és elgondolkodtató címével is felkelti az érdeklődést. Mondhatni, ma, amikor nagy a válások aránya, és rendkívül sokan „csak úgy” együtt élnek éveken át, mindenféle határok, szabályok, célok nélkül, szinte fájó ezt a címet olvasni, mert benne van a társadalmunkat és főleg a párkeresőket körülölelő bizonytalanság, céltalanság. Horvát Lili második nagyjátékfilmje izgalmas romantikus dráma, amelyet nézve folyamatosan azon gondolkodik a néző: vajon mi a történetben a vágy, és mi a valóság?

Stork Natasa és Bodó Viktor a főszereplői az alkotásnak, amelyben egy szerelmes nő fejében csúszik össze a valóság és a képzelet. És a néző vele együtt bogozhatja ki a szálakat. Egyúttal felteheti magának a kérdést: vajon szerelmesen mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteinket? Mennyire másképpen éli meg két ember ugyanazt a szerelmet?

A filmben Márta, a negyvenéves idegsebész lesz szerelmes. Felfelé ívelő amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival, akit – úgy érzi – neki teremtettek. Ám hiába utazta át az Atlanti-óceánt: a megbeszélt időpontban nem várja a férfi a Szabadság híd pesti hídfőjénél. Kétségbeesetten a keresésére indul, és amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Mártának e sokk után „újratervezésre” van szüksége. Két lehetséges út áll előtte: visszamenni Amerikába és elfelejteni az egészet, vagy a szeretett férfi közelébe kerülve új életet kezdeni. Az idegsebésznő ez utóbbit választja. És innentől kezdve a néző izgalmas úton vehet részt vele képzelet és valóság között, közben sokszor elbizonytalanodva: vajon reálisak-e a nő érzései, vajon tényleg megtörtént-e a két ember között az a bizonyos első, meghatározó találkozás?

„A Felkészülés… számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Menynyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás?” – fogalmazott filmjéről a rendező.

A történethez pedig kiválóan választotta meg a színészeket. Stork Natasa és Bodó Viktor tetőtől talpig mai alakok, eszköztelen játékuk még közelebb hozza a nézőhöz a vásznon látottakat; Lukáts Andor, Nagy Zsolt vagy épp Vilmányi Benett alakítása a mai magyar közállapotokat, hangulatot adja vissza, nem nélkülözve az olykor a túlélést segítő humort sem.

A film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek – Horvát Lili 2015-ben készült első nagyjátékfilmje – mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi. (A Szerdai gyerekről lapunk 2016/9. számában írtunk, illetve interjút is közöltünk a rendezővel.) A Szerdai gyerek annak idején elnyerte a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál East of the West versenyprogramjának fődíját, illetve a kritikusokból álló Fedeora-zsűri díját, és számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal is jutalmazták. Most pedig a rendező új filmje kap komoly nemzetközi elismeréseket. Rendkívül pozitívan nyilatkozott róla többek között a Rolling Stone magazin, a Variety és a The New York Times.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre különleges képi és lelkivilágú alkotás, két egymást megismerni vágyó, de félelemmel és fájdalommal teli hétköznapi ember mégsem mindennapi története.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 39–40. számában jelent meg 2020. október 11-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!