Vasárnapi ige: Különbség jó és rossz között

Vasárnapi ige: Különbség jó és rossz között

Share this content.

Szöveg: Arató János Lóránd, kép: Hubert van Eyck – Jan van Eyck: A genti oltár (1432, részlet), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.” (Mik 6,8)

„Törekedj viszont az igazságra, a hitre, a szeretetre, a békességre azokkal együtt, akik tiszta szívből hívják segítségül az Urat. (2Tim 2,22b)

A napnál is világosabb, hogy mi az ember Istentől kapott rendeltetése. Első sorban a jó és a rossz megkülönböztetése. Tudjuk, hogy a jót kell választanunk, amelyet az ő törvényéből, az irántunk való végtelen szeretetéből, reánk árasztott békességéből ismerünk meg. Ezt a jót ajándékozza szívünkbe. Mégis elgondolkodtató, hogyan éljük napjainkat.

Tudom, mi a jó? Nem az, amit én gondolok jónak, hanem az Isten szerinti jó. Vajon úgy élek, ahogyan azt az Úr kívánja tőlem? Vajon úgy végzem a munkámat és vajon úgy viselkedem embertársaimmal, ahogyan azt az Úr tőlem kívánja? Márpedig úgy kellene – ha tudom, mi a jó, az Isten szerinti jó. Ha megpróbálok úgy élni, ahogyan azt ő tőlem kívánja, akkor nem kerülöm ki az ő törvényét, hanem törekszem a szeretetre – hiszen ő végtelen szeretetével fordul hozzánk. Megpróbálok tőle alázatot tanulni, amelyet gyakorolhatok embertársaimmal szemben, hiszen ő nem rendelt embert ember fölé, hanem segítőtársakként állít egymás mellé bennünket. Ha tudom, mi az Isten szerinti jó, és tudom, hogy ő mit kíván tőlem, mindig törekszem az igazságra, a bele vetett hit megtartására és az embertársaimmal való békés együttélésre.
*
Mennyei Atyánk! Még mindig olyan nehéz számunkra a jót választani. Pedig te azt kívánod tőlünk, hogy miután megmutattad, mi a jó, aszerint is éljünk.
Írd a jót mélyen a szívünkbe, adj nekünk törvényed iránti tiszteletet és erőt annak megtartásához.
Ajándékozz meg bennünket hittel, örök életbe vetett reménységgel és szeretettel a te végtelen szeretetedből. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!