Isten a halál feletti győzelmet akarja

Isten a halál feletti győzelmet akarja

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Dietrich Bonhoeffer
Részlet Dietrich Bonhoeffer Jöjj velem! Elmélkedések minden napra című, egész évre szóló olvasmányt kínáló kötetéből, mely hamarosan megjelenik a Harmat Kiadó és a Luther Kiadó gondozásában.

A halál láttán nem mondhatjuk fatalista módon, hogy „Isten ezt akarja”, hanem a másik lehetőséget is hozzá kell tennünk: „Isten nem ezt akarja”. A halál jelzi, hogy a világ nem olyan, amilyennek lennie kellene, s hogy szüksége van a megváltásra. Egyedül Krisztus a győzelem a halál felett. Benne éleződik ki leginkább és dől el az „Isten ezt akarja” és az „Isten nem ezt akarja” kérdése. Isten beleegyezik abba, amit nem akar, és ettől fogva a halálnak mégis Istent kell szolgálnia. Ettől fogva Jézus Krisztus halála által az „Isten ezt akarja” magában foglalja azt is, hogy „Isten nem ezt akarja”. Egyedül Jézus Krisztus keresztje és feltámadása által került a halál Isten hatalma alá, és kell Isten céljait szolgálnia. Nem a fatalista beletörődés, hanem az értünk meghalt és feltámadott Jézus Krisztusba vetett élő hit képes legyőzni a halált.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!