Újraszentelték a nizzai bazilikát és szentmisét mutattak be az áldozatokért

Újraszentelték a nizzai bazilikát és szentmisét mutattak be az áldozatokért

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió, MTI, Fides Hírügynökség
Nizza – Az október 29-én, csütörtök reggel történt terrortámadás három áldozatáért mutattak be szentmisét mindenszentek ünnepén, november 1-jén este a nizzai Miasszonyunk-bazilikában – adta hírül a helyi egyházmegye. A szertartást André Marceau püspök vezette, koncelebrált a dél-franciaországi város valamennyi papja.

Az iszlám terrorista által meggyilkolt három hívő lelki üdvéért bemutatott szentmisét élőben közvetítette a KTO francia katolikus televízió. A szertartáson csak a plébániaközösség tagjai vehettek részt a Covid-19-járvány miatt elrendelt korlátozásoknak megfelelően. A média, fotósok és újságírók nem lehettek jelen a szertartáson.

A szentmisét megelőzte „az erőszakot szenvedett templom kiengesztelésének” rítusa. Ezt olyan esetekben végzik el, amikor súlyosan sértő cselekedet, mint például gyilkosság történik egy templomban. Azért van rá alapvető szükség, hogy az épületben újra vallási szertartásokat lehessen bemutatni. A nizzai egyházmegye internetes oldalán a terrortámadás áldozataiért és családtagjaikért egy különleges imát tettek közzé.

Raï maronita pátriárka a keresztények és muszlimok közötti együttműködésre hív

Béchara Boutros Raї libanoni bíboros, a maroniták antiochiai pátriárkája – megemlékezve a franciaországi terrortámadásról – a megbékélésre, valamint a keresztények és muszlimok közötti együttműködésre hívott a maronita egyház éves szinódusának október 31-i záró szentmiséje keretében a patriarkátus bkerki székhelyén..

Azok embertelen kegyetlenségével szemben, akik istenkáromló módon Isten nevére hivatkozva ártatlan embereket fejeznek le, a legsürgetőbb feladatunk, hogy megszüntessük a vallások közötti konfliktusokat, s hogy még nagyobb elhatározással lépjünk rá a keresztények és muszlimok közötti együttműködő osztozás útjára – fogalmazott a maronita pátriárka. Ennek fontos mérföldköve volt az emberi testvériségről szóló dokumentum, melyet 2019-ben írt alá Abu-Dzabiban Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja.

Szentbeszédében a pátriárka szót ejtett a dzsihadista támadásokról, amelyek az utóbbi hetekben Franciaországban történtek: október 16-án, Párizsban a professzor meggyilkolásáról, majd a nizzai Notre-Dame-bazilikában október 29-én történt támadásról. A pátriárka hangsúlyozta, ezekre a tettekre „nincs semmilyen emberi vagy hitbéli magyarázat”, ezek „Istennek, az élet és a halál Urának súlyos megsértései”.

Homíliájában Raї pátriárka utalt Libanon és a Közel-Kelet helyzetére, s aggodalmának adott hangot az egész térséget érintő „globális és regionális tervek” miatt, melyeket fokozatosan hajtanak végre, teljesen figyelmen kívül hagyva az itt élő népek akaratát.

A libanoni helyzettel kapcsolatban a bíboros pátriárka reményét fejezte ki, hogy gyorsan megalakul az új kormány, amely valóban képes meghallani a libanoni „anyák, apák és gyermekek kiáltását” egy végletesen tönkretett országban, ahol immár a lakosságnak több mint a fele a szegénységi küszöb alatt él.

Három gyanúsítottat elengedtek, hárman továbbra is őrizetben

Három gyanúsítottat szabadon engedtek azon hat őrizetbe vett ember közül, akikről a hatóságok feltételezik, hogy közük lehet a nizzai Notre-Dame-bazilikában három napja késsel elkövetett, három halálos áldozatot követelő merénylethez – közölték november 1-jén, vasárnap este rendőrségi források.

A nyomozás középpontjában egy 29 éves tunéziai állampolgár áll, akit a dél-franciaországi Grasse városában október 31-én vettek őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy többször is találkozott a tunéziai elkövetővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba vezető útvonalán. Mindkét emberről azt feltételezik, hogy nemrég érkeztek Franciaországba. Nyomozati források szerint valószínűsíthető, hogy együtt tették meg az utat.

Rajta kívül vasárnap este őrizetben volt még az a 25 és 63 éves férfi, akiket október 31-én délután állítottak elő a tunéziai elkövető lakásán.

A merénylet napján, október 29-én őrizetbe vettek egy 46 éves férfit, aki térfigyelő kamerák felvételei szerint előző este az elkövetővel beszélt. Október 30-án két másik embert, egy 33 éves és egy 35 éves férfit is őrizetbe vettek, akik szintén közvetlen kapcsolatba kerültek a merénylővel. November 1-jén mindhármukat szabadon engedték.

Rendőrségi jelentések szerint a három férfi véletlenül találkozott az elkövetővel, egyikük sem radikális, és nincs közük a merénylethez.

Az elkövetőt, a 21 éves tunéziai Brahím Iszávit még mindig nem tudták kihallgatni: válságos állapotban kórházban ápolják, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Mint ismeretes: a férfi október 29-én, csütörtökön – az évnek azon a napján, amelyen a muszlim hagyomány szerint Mohamed próféta született – reggel a nizzai katolikus templomban, „Allah akbar!” felkiáltással két embernek, a 60 éves Nadine Devillers-nek és az 55 éves sekrestyésnek, Vincent Loques-nak elvágta a torkát, a 44 éves brazil állampolgárságú Simone Barreto Silvát pedig késsel halálosan megsebesítette.

A tunéziai férfi október 27-én érkezett Nizzába, és a térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapítható, hogy másnap feltérképezte a támadás helyszínét. A nyomozók szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy voltak-e segítői, illetve, hogy milyen motivációkkal érkezett Franciaországba. A támadónál talált két mobiltelefon kielemzése és a tunéziai szolgálatok nyomozása meghatározó lesz az ügyben.

Brahím Iszávi, aki ellen a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt már folytattak rendőrségi eljárást, szeptember közepén indult el Tunéziából; Olaszországon keresztül érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Címkék: Nizza - merénylet - templom -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!