Másképpen, de lesz advent az idén is

Másképpen, de lesz advent az idén is

Share this content.

Forrás: ajkaiszo.hu, szöveg: Csendesné Bosits Éva
Ajka – Az idei advent más lesz, mint eddig volt. A csoportos, olykor tömeges gyertyagyújtások, adventi műsorok elmaradnak városszerte, így az Agórán is.

A világjárvány sajnos nem engedi, hogy a várakozás örömét úgy osszuk meg egymással, hogy társas együttlétben, egymás közelségében ünnepeljünk a tereken. Így ebben az évben a régmúlt idők családi adventje költözik be az otthonokba. A közösen elkészített adventi koszorú köré ül a család és ünnepli a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet, a négy szimbolikus gyertya lángja mellett, november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án. Sokkal több idő jut egymásra, és jobban elmélyedhetünk Isten igéjét olvasva, vagy az interneten követve a tanításokat. Az egyházak is élnek a technika adta lehetőségekkel és az ünnepi várakozást az online adásokon keresztül közvetítik a hívők irányába.

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma is meghozta a döntéseit a járványhelyzettel kapcsolatban, a kormányrendelettel összhangban. Október 25-től az Ajkai Evangélikus Egyházközség – kerülve a közvetlen érintkezéseket – rendszeresen online közvetíti az istentiszteleteket a Youtube csatornán, a tv-n keresztül. 

Kovács Viktor evangélikus lelkész a gyülekezet Facebook oldalán rendszeresen figyelmeztet, tájékoztat az aktuális közvetítésekről, az Evlelkész podcast előadások időpontjáról. A közösségi oldalon Luther Márton (1480-1546) egyik – most nagyon aktuális – bölcsességét olvashatjuk. Nem lehet elsiklani felette, idézzük és megszívleljük az 500 évvel ezelőtti felismerést, amely, akár intelem is lehet napjainkban: „Ezért arra kérem az Istent, hogy könyörüljön rajtunk és óvjon meg bennünket. Ezután füstölök, hogy a levegő tisztulását elősegítsem. Orvosságot osztok és én is beveszem. Tartózkodom a fertőzött személyektől és helyektől, ha nincs ott rám szükség, így vigyázva a saját egészségemre, nehogy én mérgezzek és fertőzzek meg másokat, és így hanyagságból okozzam mások halálát. Ha az Isten meg akar találni, akkor meg is talál, de így mindent megtettem, amit megtehettem, és így sem a magam, sem pedig mások haláláért nem vagyok felelős. Ha a felebarátomnak szüksége van rám, nem fogom elkerülni sem a helyet, sem a személyt, hanem önként odamegyek hozzá, és segítek neki, ahogy arról fentebb volt szó. Nézd, ez igazi istenfélő hit, amely nem vakmerő, nem pimasz és nem istenkísértő.”

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék: Ajka - advent - Kovács Viktor -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!