Hogyan lesz valaki lelkész? – Szokatlan sztorik (videó)

Hogyan lesz valaki lelkész? – Szokatlan sztorik (videó)

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Torda Eszter
„Én szociológusnak készültem, de azt mondtam Istennek, hogy ha azt akarod, hogy lelkész legyek, kérek egy jelet tőled. Ekkor kezembe vettem az evangélikus Útmutatót és a Bibliát, elolvastam az aznapi igét, ami Máté 9. könyvének 9. fejezete volt: »Máté, kövess engem!«” – meséli mosolyogva Pongrácz Máté arról, hogy az Úr olykor nagyon egyértelműen terel a lelkészi pálya felé. Az iménti történet az Égi hívás – földi pálya, avagy miért (ne) legyek lelkész? című könyv bemutatóján hangzott el, ahol Kézdi Beáta, az Evangélikus Élet magazin és a KötőSzó blog főszerkesztője a könyv szerzőjével, Szabó Lajos evangélikus lelkésszel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) korábbi rektorával, Pongráczné Győri Boglárka és Pongrácz Máté kaposvári lelkész házaspárral és Antal Bálinttal, a Luther Kiadó igazgatójával, a kötet ötletgazdájával is beszélgetett, egyebek mellett arról, miért jó lelkésznek lenni, vagy éppen mik a leginkább „nem szeretem-feladatok”, de arról is, hogy mi mindenhez kell lelkészként érteni.

A pályaválasztás előtt szinte mindannyian elbizonytalanodunk egy pillanatra: vajon szakmát vagy egy életre szóló hivatást, szolgálatot választunk? Szabó Lajos könyvében harminchatan mesélnek arról, hogyan és miért lettek lelkészek, melyek azok a momentumok, amelyekért megéri egy életen át hivatásszerűen Istent szolgálni.

„Nem volt nyílegyenes az én utam” – kezdte Pongrácz Boglárka, aki felidézte, hogy a soproni evangélikus líceumban megélt évek, teológiát hallgató nővére és későbbi férje, Pongrácz Máté is segített megtalálnia azt az utat, melynek a végén aztán ő maga is elvégezte a teológiát.

Mint a bemutatón kiderült, a teológia egykori rektora sem lelkészi pályára készült, de a beszélgetésben nem egyszer elhangzott az a fontos gondolat, hogy egy lelkésznek nem ez a legnehezebb döntés, melyet meg kell hoznia, később egyszerre kell menedzsernek, kórusvezetőnek, építésznek, pályázatírónak, apának és anyának és hittantanárnak is lennie. 

És hogy van-e egy lelkésznek példaképe? „Szerintem naponta kap egy lelkész példaképeket” – válaszolja Pongrácz Boglárka. Mint fogalmazott: „Nyitott szemmel jártam, és mindenkiből próbáltam valamit átvenni.”

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!