Húsz éve készít madáretetőket Ónodi Szabolcs

Húsz éve készít madáretetőket Ónodi Szabolcs

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Brunner Mónika, fotó: Máté Réka
Bonyhád – Nálunk, itt az udvarban, amikor még a gyerekeink is itthon voltak, a nappali ablaka elé állítottuk fel a madáretetőt, és madárhatározó nélkül nem nagyon ültünk le az asztalhoz – mesélte Ónodi Szabolcs, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Prima díjas, nyugalmazott igazgatója, aki már több mint száz madáretetőt készített és ajándékozott el, hobbiból.

Ónodi Szabolcs nyugalmazott iskolaigazgató asztalos műhelyében először a bútor készítése volt a fő tevékenység, azonban, mivel a családjával kertes házban lakik, valamint az udvarukban nagyon sok fa és madár van, húsz éve elkezdett madáretetőket készíteni. Egyre több került ki a kezei közül, amelyekből Bonyhád közterületének is adományozott, és a település testvérvárosát, a németországi Treuchtlingent is megajándékozta.

Százhúsz madáretetőig jegyeztem, hogy azokat hányan fogadták el jó szívvel. A madáretetőim általában hatvanszor ötven centiméteresek, önetetősek, szériában egyszerre nyolcat-tízet készítek egy jó hónapig. Natúr keményfából készülnek a zsindelyek is, olajkencével lefestve. Egyszerre másfél-két liter napraforgót lehet bennük elhelyezni. Az utóbbi években az ismerőseim kérték, hogy készítsek függeszthető madáretetőket is. Nyírfaborításúak, nagyon dizájnosak” – mondta a Teol.hu-nak Ónodi Szabolcs.

A kertjükben hét odút is kitett, és a madarak folyamatosan költenek. Többségében cinege fajták. Ahol etetik a madarakat, ott szívesen költenek. Ezért a nyugalmazott igazgató odúkat is készít.

Nálunk, itt az udvarban, amikor még a gyerekeink is itthon voltak, a nappali ablaka elé állítottuk fel a madáretetőt, és madárhatározó nélkül nem nagyon ültünk le az asztalhoz. Már csak a feleségemmel élünk a házban, a két gyermekem már felnőtt, a fiam, Attila kertészmérnök, Gabi lányom testnevelő. Büszkék vagyunk a sikeres unokáinkra, akik közül Balázs az U17-es foci válogatottal kijutott az Eb-re, Réka pedig kenu sportban korosztályos válogatott. A legidősebb unokám végzett jogász, a legkisebb hetedikes tanuló” – mondta.

Prima díjas a legendás igazgató

Ónodi Szabolcs köztiszteletben álló polgára Bonyhádnak. Sokan ismerik, mondják róla, hogy a város legendája, igazgatói tevékenysége kiemelkedő. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatójaként ment nyugdíjba, és a családjával azóta is az igazgatói szolgálati házban él. Negyvenhét évet töltött el a pedagógusi pályán, abból tizennégy évet igazgatóként. Több cikluson keresztül képviselő volt a városban és a megyei közgyűlésben. Társadalmi tevékenységét a város Perczel díjjal ismerte el. A Testnevelés Tanárok Országos Egyesületének alelnöke jelenleg is. Borászkodik, vezeti a Bonyhádi Borbarát Kört. 2017-ben ismerték el Prima díjjal az egész szakmai pályafutását. Az Olimpiai Bizottságban, az Evangélikus egyház oktatási bizottságában tevékenykedett. Két középiskola igazgatótanácsának tagja. Bonyhádon presbiteri feladatokat lát el. Büszke, hogy Sólyom László köztársasági elnök személyes tanácsadójaként a Bölcsek Tanácsának oktatáspolitika területén kapott megbízást. Felesége, Erzsébet szintén pedagógus volt, nyugdíjas éveit tölti.

Hivatkozások: Cikk a Teol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!