Szomorú nyilatkozat

Szomorú nyilatkozat

Share this content.

Forrás: Litera.hu, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kondella Mihály (archívum)
A gyűlöletkeltés, a relativizálás nem járható út. (Ezt a XX. században volt lehetőségünk bőven megtanulni.) – Galambos Ádám, evangélikus teológus, a Petőfi Irodalmi Múzeumban futó Asztali beszélgetések sorozat ötletgazdája, szervezője és beszélgetőpartnere nyilatkozata a PIM főigazgatója írására és az arra adott reakciókra.

„Az istenorca hordozói nem gyűlölködhetnek egymással.” (Schweitzer József)

Az Asztali beszélgetések sorozatnak több mint tíz évre nyúlik vissza a kapcsolata a Petőfi Irodalmi Múzeummal. Nagyra becsültük, hogy olyan szellemi közösségben tudjuk a párbeszéd kultúráját képviselni, mint amit a PIM munkatársai és a PIM-ben őrzött és ápolt hagyatékok, az ottani kiállítások képviselnek.

Alulírott Galambos Ádám mint az Asztali beszélgetések sorozat ötletgazdája és szervezője, nem tudok azonosulni Demeter Szilárdnak az Origón megjelent, majd visszavont nyilatkozatával, valamint a visszavonás stílusával. Ez a megnyilvánulás nem fér bele a magyar, az európai és a keresztény kultúrába. A gyűlöletkeltés, a relativizálás nem járható út. (Ezt a XX. században volt lehetőségünk bőven megtanulni.) Ezért becsülöm sokra a PIM munkatársainak nyilatkozatát csakúgy, mint a Litera szerkesztőségének bölcs és lényegre törő megfogalmazását: „Auschwitz nem hasonlat és nem parabola.” A magyarországi felekezetek 1994-ben kiadott ökumenikus nyilatkozata pontosan fogalmaz: „A Holocaustot – a Szentírás tanítása alapján – mindnyájan égbekiáltó bűnnek tartjuk. Olyan bűnnek, ami megterheli történelmünket és közösségeinket, és a megemlékezésen túl az engesztelés kötelezettségét sürgeti.”

Ugyanakkor elhatárolódom minden olyan nyilatkozattól is, amely Demeter Szilárd írásán felbuzdulva további gyűlöletet szít. Mert a XXI. században a fasizmus és a sztálinizmus sem lehet hasonlat és nem lehet parabola.

A teljes írás itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!