Nem helyettesíthető

Nem helyettesíthető

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Szokatlan adventünk van idén, nem is kérdés, de nem lehet és nem is szabad az önsajnálatba süllyedve, a mindennapi hírözön által bombázva rettegnünk. Hiszen bár a helyzet igen súlyos, mi, keresztények mégis az év legszebb időszakába érkeztünk – történjék bármi, Jézus születésének és Isten szeretetének ünnepére készülünk.

Az ünnepre hangolódást igyekszik segíteni Homoki Pál esperes írása is, megmutatva: „az igazi Mikulásról” – azaz Miklós püspökről – ránk maradt történetek a szeretetről, igazi önzetlenségről, segítségnyújtásról, állhatatosságról és őszinte, mély istenhitről tanúskodnak. Az esperes egyúttal szívünkre helyezi a következő gondolatot is: „…ne fogjunk rá mindent a járványra. Anélkül is egyre inkább abba az irányba megy a világ, hogy mindent helyettesítünk, felhígítunk, utánzatok sokaságát vetjük be. De van, amit nem tudunk – és van, akit nem lehet helyettesíteni. A szeretetünk, az összetartozásunk és a Krisztushoz tartozásunk valóság. Nem pótlék, nem utánzat, nem helyettesíthető.”

Eljegyzésről szól Gáncs Tamás Élő víz rovatunkban, egy „adventi telitalálat” páli ige alapján. „Isten egyszer és mindenkorra eljegyezte az embert – írja –, örök perspektívát adva ezzel mindenkinek. Mindenkinek, aki tud, mer, akar igent és áment mondani mindarra, ami Jézusban testet öltött.”

Advent sajnos sokszor az eltúlzott ajándékvásárlásról, sütés-főzésről is szól, de talán idén ez is megváltozik. Mi most ezen tevékenységeket szeretnénk más perspektívában olvasóink elé tárni. Egyrészről próbáltunk néhány ötletet adni a kacatmentes ajándékozásra, másrészről Füller Tímea a Mama énekel című, lélekig hatoló írásából arra is fény derül, hogy olykor egy-egy ajándék éppen onnan érkezik és úgy, ahonnan és ahogyan nem számítunk rá.

Áldott, valódi adventi készülődést kívánok!

Kézdi Beáta

Az újságot keressék a Luther Kiadó / Evangélikus könyvesboltban és az evangélikus templomokban vagy fizessék elő a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!