Fontos döntések születtek a bajor evangélikusok zsinatán

Fontos döntések születtek a bajor evangélikusok zsinatán

Share this content.

Forrás: epd, fordítás: MEE Ökumenikus és Külügyi Osztály
München – A bajor tartományi zsinat megválasztotta a Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a Németországi Egyesült Evangélikus-Lutheránus Egyház (VELKD) új zsinatainak képviselőit: a tartományi püspök állandó helyettesét és a bajor egyház személyzeti vezetőjét, Stefan Reimers vezető tanácsost, Norbert Roth müncheni lelkészt és a Mission Eine Welt (Neuendettelsau) igazgatónőjét, Gabriele Hoerschelmannt.

Továbbá nem kirendelt képviselőknek választották Gianna von Crailsheimet, Kilian Deyerlt, Stefanie Finzelt, Iris Göhrt, Anne-Nicole Heinrichet és Walter Schnellt, a tartományi zsinat alelnökét. A tartományi egyház kilenc tagot nevez az EKD zsinatába, akik egyben a VELKD zsinatának is tagjai. Mindkét új zsinat jövő év májusában tartja majd ülését.

Végül a zsinat döntő többséggel elfogadta a 2021. évi költségvetést. A pénzügyi terv a koronavírus-pandémia jegyében született: 938 millió euró összegben, a 32 millió eurós csökkentés ellenére is egy 32,5 millió eurós hiánnyal, amit a csökkenő egyházadóból származó bevétel indokol. A zsinat továbbá döntést hozott arról, hogy a 2019 évi költségvetés 2030-ig nominálisan maximum 7,5 százalékkal növekedhet. A jövőben már nem lehet úgy gazdálkodni, mint eddig. 

Személyzeti tervek

A korona-krízis a bajor tartományi egyház személyzeti terveire is kihat. Stefan Reimers HR-vezető javasolta, hogy a lelkészi pozíciók új elosztását is érintő átfogó személyzeti terv elkészítését halasszák fél évvel későbbre, ugyanis a korlátozások miatt a gyülekezeteknek kevesebb idejük van a számok kidolgozására.

A számok mellett a tartalmi kérdéseknek kell a középpontban lenniük minden régióban. Reimers az együttműködés ösztönzését javasolta az egyházi szakmai csoportok között, a lelkészek, a diakóniai munkatársak, a hittant oktatók és az egyházzenei pedagógusok között. A személyzeti tervvel együtt a zsinat dönt majd a munkahelyek számáról is.  

Partnerkapcsolati szerződések

A továbbiakban a zsinat dönt a Bajor Protestáns Egyház és a Brazíliai Evangélikus Egyház partnerkapcsolati szerződésének meghosszabbításáról. A két egyház között 1980-óta szoros együttműködés zajlik. 

Stefanie Schardien zsinati tag nyilatkozata szerint a 2021. május 12-16-ig Frankfurtban tervezett ökumenikus Kirchentag (ÖKT) megrendezése még nyitott kérdés. A szervezők felelősségteljesen szeretnének eljárni a járvány követelményeinek megfelelően, ezért a további előkészületek egyelőre szünetelnek.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!