Kié legyen a következő lélegeztetőgép? – Életvégi döntések Covid-dal és anélkül

Kié legyen a következő lélegeztetőgép? – Életvégi döntések Covid-dal és anélkül

Share this content.

Szöveg: Torda Eszter
Budapest – A Magyar Bioetika Társaság (MBT) és a Szent II. János Pál pápa Kutatóközpont szervezésében 2020. december 3-án dr. Domján Attila aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos tartott előadást az életvégi kérdésekről és döntésekről. Az eseményt a járványhelyzethez igazítva online tartották meg, a felkért hozzászólok között dr. Rojkovich Bernadette, az MBT elnöke és Nyéky Kálmán katolikus atya is szerepelt. A beszélgetést dr. Jávor András közigazgatási államtitkár vezette.

Intenzív osztályon hozott életvégi döntések Covid-dal és anélkül volt a címe annak a csütörtök esti tudományos ülésnek, melyet dr. Domján Attila tartott. A szakorvos előadását egy fontos kérdéssel kezdte: „Két vasúti sínt látunk. Vajon kit üssön el a vonat, ha valakinek mindenképpen meg kell halnia?”

Az idei évben különösen fontossá vált feltenni ezeket a kérdéseket, hiszen a koronavírus-járvány miatt napi szinten hallani olyan beszámolókat, melyek szerint van olyan pillanat, amikor kénytelenek dönteni az orvosok arról, kié legyen a következő lélegeztetőgép, a következő lehetőség. 

„Szeretnénk elkerülni két szélsőséget a 21. század jelenében: a túlkezelést és az eutanáziát. – jegyzi meg dr. Domján Attila. – A halál az emberi élet elkerülhetetlen ténye. Mit kell tennünk, hogy ezeket a döntéseket elkerüljük? Alapvetően három etikai kötelességünk van.”

„A három etikai kötelesség elsősorban nem más, mint tenni a jót. Másodsorban nem tenni a rosszat, mert senki és semmi nem hatalmazhat fel ártatlan ember megölésére. A Ne ölj!-parancs nem változott. Az eutanázia sem mint cél, sem mint eszköz nem megengedett, Isten az élet védelmezője, az élet ajándékozója, az övé az összes emberi élet. – fejti ki a három pontot a szakorvos. – A harmadik pedig megelőzni a rosszat, Isten országának az építése. Az Úr velünk van, Isten országa nem szavakból, hanem erőkből áll, tenni is kell érte.”

A sok kérdés és magyarázat után arról is volt szó, hogy mi lenne az ideális kimenetel: az, ha egy haldokló jól halhatna meg, mivel a jó halál Istennel közösség és Isten látásának a reménye. 

A beszélgetés során dr. Domján Attila elmondta azt is, miről döntenek az orvosok egy élet végénél: „Szakértelem és lelkiismeret alapján, tiszteletteljes gondozás tekintetében kell dönteni arról, hogy mi orvosként mit teszünk, ezzel együtt pedig mérlegelünk minden tényezőt.”

Az aktív és passzív eutanázia és a morfium, mint az aktív eutanáziának egy hozzátartozója is felmerülő kérdés volt, ahogyan az is, hogy a koronavírus-járvány idején meg kell húzni a határokat: ki az, akit kezelnek, és ki az, akit nem, s ennek körültekintő szabályokat és kereteket kell adni. „Vegyük észre Isten végső tervét. A halálnak vége lesz Jézus Krisztus feltámadásával.” – zárta az intenzív terápiás orvos előadását. 

Az előadást végül a két meghívott vendég, dr. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke és Nyéky Kálmán katolikus atya, valamint a résztvevők hozzászólásai és kérdései zárták.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!