Te is félsz a csendtől? – 3 ok, amiért nem kell!

Te is félsz a csendtől? – 3 ok, amiért nem kell!

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Balicza Iván
Mindenünnen azt hallom, olvasom, hogy ez a karácsony és szilveszter más lesz, mint az eddigiek. A Covid-19 járvány miatt kénytelenek vagyunk visszavonulni otthonunkba, nem lesznek nagy találkozások, sem bulik, zajos, petárdás ünneplések. Szűk körben és csendben fogunk ünnepelni. Sokan nehezen viselik ezt a csendet. Mit kezdhetünk vele? Lehet-e valamiféle haszna?

Volt egy evangélikus püspökünk a múlt század közepén, a kommunista „rendszerváltás” idején: Túróczy Zoltán. Aki belépett a dolgozószobájába, ezzel a felirattal találkozott: „Az Isten csendben, csendben, csendben lakik.” A püspök számára a csend nem volt üres, sem unalmas. Ő Isten jelenlétét élte meg benne.

A Szentírás sok helyen ír az áldott csendről mint az Istennel való találkozás helyéről:

Amikor Illés felzaklatott lélekkel menekül üldözői elől, és egy barlangban húzza meg magát, megszólítja őt Isten. Vihar, mennydörgés, földrengés zaját hallja Illés, de Isten nincs jelen ezekben a hangos természeti jelenségekben. Aztán csend lesz, és ebben a csendben egy halk és szelíd hangot hall Illés. Az Isten szól a csendben.

Életének próbáiban mondja Dávid király: Légy csendben, és várj az Úrra!”  (Zsolt 37,7)

Jóbhoz szenvedései között szól Isten: Figyelj, Jób, hallgass rám! Légy csendben, most én beszélek!” (Jób 33,31)

A természeténél fogva hangos Péter is megtanulja: „…a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes Isten előtt.” (1Pt 3,4)

Az Istennel való találkozáshoz, az imádkozáshoz csend kell. Éppen ez hiányzik nekünk, mert zajos korban élünk. Azt hisszük, hogy a csend olyan űr, melyet mindenképpen ki kell tölteni.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!