Ilyen lehet a tökéletes karácsony 2020-ban

Ilyen lehet a tökéletes karácsony 2020-ban

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Nagy Zoltán
2020 a lemondások éve volt. Rákényszerített a helyzet, a kormányzati döntések, az egyházi élet arra, hogy egy sor dologról lemondjunk. Ráadásul a második hullám már sokkal aktívabban telik. A legtöbb ember számára a lemondás a jó dolgoktól – a kikapcsolódástól, a társaságtól, a közös alkotástól – való tartózkodást jelentette, miközben minden egyéb kötelezettségnek meg kellett felelni. A munka, akár nehezített körülmények között is, de a legtöbbek számára folytatódik, a kikapcsolódás, a feltöltődés számos lehetősége azonban elvétetett. Ezekkel az érzésekkel, tapasztalatokkal fordulunk rá a karácsonyra.

mikor ezeket a sorokat írom, már kiderült, hogy nem lehet nagy családi közös alkalmakat tartani. Egyháziakat is csak a korlátozásokat betartva. Néhány kérdésünkre választ kaptunk, ugyanakkor a legtöbbször elhangzó kérdés még nyitott: hogy lesz így karácsonyunk? Igazi karácsonyunk lehet-e? Karácsony-e ez így egyáltalán?

De miért? Mit féltünk? Mire várunk és vágyunk karácsony előtt? Mit nem akarunk elmulasztani?

Érthető, hogy sokan már előre siratják a családi összejöveteleket. Hiszen sok családban a távol – sok esetben külföldön – élő családtagok miatt kizárólag ilyenkor van együtt akár a szűkebb család is. Más esetekben nagy családi összejövetelt nem tartanak most, nehogy vírusgóc alakuljon ki. Érthető, hogy mindenkinek hiányzik a családi együttlét. Az ezen túl elmaradó ünnepi részleteknél viszont kérdés marad, hogy valóban értéket féltünk, vagy inkább az idillt? Hiszen karácsony ünnepének megélésétől nem áll távol az idilli elképzelés.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: Nagy Zoltán - karácsony -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!