Fejlesztésekben gazdag évet zártak Vanyolán

Fejlesztésekben gazdag évet zártak Vanyolán

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Laskovics Márió
Vanyola – Az elmaradó közösségi programok miatt csonka, de alapvetően sikeres, fejlesztésekben gazdag évet zárt a község, derült ki Varga Rita polgármester évértékelőjéből. Kiderült, hogy többek között az evangélikus egyházközség templomtorony-felújítását is 500 ezer forinttal támogatták.

A koronavírus-járvány csonkává és nehézzé tette a tavalyi évet, keresztülhúzva a hagyományos közösségi programokat, mégis hálás vagyok a megvalósult fejlesztésekért, mert rengeteget tettünk és dolgoztunk azért, hogy elmondhassuk, szépen, jól zárult az esztendő. Köszönet a munkatársaknak, önkéntes segítőknek, közreműködőknek” – kezdte az évértékelő riportot Varga Rita polgármester. Mint mondta, lemondani kényszerültek az átadási és nemzeti ünnepségekről, a falunapról, az idősek napjáról, sportrendezvényekről, viszont a pápai városi könyvtár által szervezett három programot (csillagászat, fotókiállítás, gyermek-foglalkozás) megtarthatták. Mikulás-napon házhoz vitték az önkormányzati ajándékokat, karácsonyra pedig fejenként ötezer forintot a 120 nyugdíjasnak.

„Az év zavartalanul indult, öt (jelenleg hat) közfoglalkoztatottal, a mezőgazdasági utak, a Vajda Péter-emlékház megrongálódott tetőzetének, a régi óvodaépület udvarának rendbetételével. A zártkerti utak felújítására 2019-ben a Hermann Ottó Intézet pályázatán 10,8 millió forintot nyertünk el, amihez 1,7 millió forint önrészt tettünk, azonban előtte rendeznünk kellett a telekhatárt, megvásároltuk a telekrészt, kitermeltettük a fát, hogy elindulhasson a kivitelezés. Februárban felavattuk a megújult járdaszakaszokat a Vajda Péter és az Árpád utcában. Felújítottuk az I. világháborús emlékművet, de az avatóünnepség már elmaradt” – idézte fel a faluvezető.

A tavaszi krízishelyzetben megmutatkozott az összetartás, sok lakos jelentkezett maszkot varrni az önkormányzat által vásárolt anyagokból, így mindenkinek jutott. Az önkormányzat továbbá élelmi- és tisztítószerekből álló csomagokat osztott ki közel egymillió forint értékben. Nyáron kifestették a művelődési házat, az óvodát és a sportöltözőt. A helyi focicsapatot új kapukkal, illetve félmillió forinttal támogatták. Negyedik kamerával bővült a térfigyelő rendszer. Bébbel, Csóttal, Nagygyimóttal közös orvosi műszer vásárlását 400, az evangélikus egyházközség templomtorony-felújítását 500 ezer forinttal támogatták.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közel 15 millió forintos pályázati forrásából, valamint 6,3 millió forint önrészből bővítettük a jelenleg vállalkozó által üzemelő konyhánkat. A Magyar Falu Program pályázatainak köszönhetően megújult az óvodaudvar (3,3 millió forint) és orvosi műszert szereztünk be (1,7 millió forint). Illetve idén több mint 9 millió forintot nyertünk külterületi utak, közel 10 millió forintot óvodai tornaszoba felújítására, a kivitelezések hamarosan kezdődnek. Várjuk az idei pályázati kiírásokat. A közeljövőben 50 köbméter szociális tűzifát osztunk ki. A Belügyminisztérium pályázatán elnyert 9,6 millió forintból tavaszra a Vajda Péter utca egy újabb járdaszakasza újul meg. A Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület pályázatán elnyert közel 7 millió forintból májusban megújul a Szalmaváry-sírkápolna” – sorolta a sikeres pályázatok kapcsán Varga Rita polgármester, aki örömként könyvelte el „A tiszta és virágos Veszprém megyéért” közterület-szépítési versenyen harmadik éve elért kiváló minősítést, a Vajda Péter-emlékfüzet kiadását és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségébe történt belépést is.

Hivatkozások: Cikk a Veol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!