A lepra világnapja – Adjuk vissza a mosolyukat!

A lepra világnapja – Adjuk vissza a mosolyukat!

Share this content.

Forrás: Lepramisszió, szöveg: Riskóné Fazekas Márta
Budapest – „Adjuk vissza a mosolyukat!” – adtuk mottóul az idei évben „A lepra világnapjára”. A leprabetegek sorsából következő mérhetetlen szomorúság a jellemző mind a felnőtt, mind a gyermek betegekre. Bár fizikai fájdalmat nem éreznek (hiszen a kórokozó éppen a fájdalomérzetet veszi el), lelki gyötrelmeik hatalmasok. Félelem, értetlenség, megbélyegzés, kirekesztés, kilátástalanság csak néhány azok közül, ami életérzésük lesz az első árulkodó jel észlelésétől kezdve. Sötét hiteik és őseik több évezred óta hagyományozott tudatlan, babonás gondolkozása gúzsba köti lelküket, átkozottnak és haszontalannak láttatja velük saját életüket.

Adjuk vissza a mosolyukat! A Lepramisszió – Magyarország Isten Országának örömüzenetét és a gyógyulás lehetőségét juttatja el a szenvedőkhöz. Támogatóinknak köszönhetően minden imádság, minden forint közelebb visz ahhoz, hogy végre megszűnjék a lepra nyomorúsága a Földön! Krisztus lehajló – felemelő szeretete ma is csodákat tesz!

Sok még a dolgunk! Kongóban szűrővizsgálati kampányokkal, műtéttel, felvilágosító- és jogvédő tevékenységgel, lelkigondozással, tiszta ivóvizet adó kutakkal  nyújtunk segítséget. Indiában gyógyító – műtéti tevékenységekkel, kórházi eszközök beruházásával segítjük a kalkuttai kórházat. Etiópiában egészségügyi dolgozók számára szervezünk képzést, hogy felismerni és kezelni tudják a leprabetegséget. Mianmarban a leprahátterű mozgássérültek és egy keresztény leprakórház (Mawlamyine) működésének támogatásával vagyunk jelen. 

Segítségünket most, a világjárvány idején még inkább várják a betegek, hiszen az ő körülményeik a jó napokban is sokkal rosszabbak a mieinknél! Sok teherrel, váratlan kihívással kell szembenéznie a járvány miatt mindnyájunknak és a közösségeknek is! De szeretnénk, hogy az eddig folyamatosan növekvő és kiszámítható támogatás ne szakadjon meg India, Kongó, Etiópia, Mianmar leprabetegei felé! „Boldog, aki a nyomorultra gondol!” (Zsoltárok 41,2) 

Adjuk vissza a mosolyukat! A 30 éves mianmari Phyo Vai Soe-ról 11 éve, 19 éves korában állapították meg a leprabetegséget a Mawlamyine Keresztény Leprakórházban. Bár azonnal meg akarták kezdeni gyógykezelését, a fiatalember hazaszökött félelmében. Édesanyjának kellett visszavinnie a kórházba! 5 évvel ezelőtt a kórházban ismerte meg feleségét. Mivel a lány nem tudta használni mobiltelefonját, Phyo Vai Soe segítségét kérte. A telefonhasználati oktatás közben megszerették egymást, később összeházasodtak! Majd egy kisfiuk született, akinek neve lefordítva ezt jelenti: „Ha hívlak, válaszolj!". Phyo élete másként alakulhatott volna, de feleségének megismerése után egészen más irányt vett. Feleségének, Mahve Htve-nek el kellett jönnie a falujából, mert leprabeteg férfihez ment feleségül. 5 éve már nem járt otthon. Két hónapja tettek erre egy próbát, de a fiatalasszony bátyja elutasította Phyo-t, főként a mozgássérültsége miatt. Így el kellett hagyniuk a falut. 

Ilyen erős a megbélyegzés és kirekesztés a leprával és fogyatékossággal kapcsolatosan! A lepra így szét tud szakítani ma is családokat! Ugyanakkor mintaszerű, amilyen szeretettel Phyo felesége kiáll mellette. 

Phyo bal lábán csúnya fekély keletkezett. Emiatt begipszelték a lábfejét és lábszárát, hogy csökkenjen a sebre nehezedő nyomás. Tudja, hogy állapota miatt ismét a Mawlamyine Kórház segítségére szorul majd. „Nélkülük meghaltam volna!” – vallja. 

Nagyon köszöni a segítséget, és kér mindenkit, hogy a jövőben is támogassák a leprabetegeket. 

 

Január 31-én, vasárnap 16 órakor „A lepra világnapja” alkalmából tartott központi  rendezvényünket élőben közvetítjük a Lepramisszió – Magyarország Facebook oldalán. Szeretettel várjuk a látogatókat!

A szerző a magyarországi Lepramisszió igazgatója.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!