Milyen volt Nyíregyháza csaknem egy évszázada? – Klebelsberg az evangélikus iskola erkélyéről tartott beszédet

Milyen volt Nyíregyháza csaknem egy évszázada? – Klebelsberg az evangélikus iskola erkélyéről tartott beszédet

Share this content.

Forrás: szon.hu, filmhiradokonline.hu
Nyíregyháza – Lenyűgöző, majd száz éves képsorok, Klebelsberg Kunó a városháza erkélyén, lovaskocsik és villamos a Széchenyi utcán.

1924 szeptemberében, Nyíregyháza centenáriumi ünnepségsorozatának részeként látogatott a megyeszékhelyre Rakovszki Iván akkori belügyminiszter, akinek ünnepélyes pályaudvari fogadását és a küldöttség bevonulását követhetjük végig a tudósításban. A rövid film végén az Evangélikus Elemi Iskola (ma Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) erkélyéről beszél a tömeghez a miniszter, majd megnyit egy kiállítást.

Érdekes részlete a filmnek a Széchenyi utca korabeli forgalma, melyet több képen is megörökítettek a készítők.

Klebensberg látogatás

Egy esztendővel később, 1925 októberében ismét magasrangú vendéget fogadott a város. A legendás oktatási és vallásügyi miniszter könnyű lovaskocsin érkezik a Kossuth térre, majd a városháza erkélyéről köszönti az ifjúságot és a város polgárait.

A Klebelsberg Kunó látogatására összegyűlt a város apraja-nagyja, jól látszik a felvételen hogy megtölti a tömeg a teret.

Hivatkozások: Cikk a Szon.hu oldalán. -
Címkék: Nyíregyháza -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!