Vajon Jézus mit szólna a mai kapitalizmushoz?

Vajon Jézus mit szólna a mai kapitalizmushoz?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Viktor
Soha nem volt még egy olyan ügy, rendszer, ideológia, eszme vagy bármi, ami ahhoz hasonló egységbe kovácsolta volna az emberiséget, mint a jelen globális gazdasági rendszere. Létezhetnek etnikai, vallási, nemzeti, ideológiai vagy bármely ellentétek is a népek között, egy valami közös: a kapitalizmus és a fogyasztás. Hiszen „mindenkinek” az az érdeke, hogy a termék fogyjon… Emellett – keserű paradoxonként – talán még soha nem volt ember és ember ennyire távol egymástól gazdasági (anyagi) szempontból, mint ma.

Vajon miként szólna Jézus, ha a ma gazdasági rendszerében jött volna el? Létezik-e evangéliumi szempontból korrekt gazdasági rendszer? És ha igen, akkor a globális kapitalizmus megfelelne-e ennek? Mi a szerepük az egyházaknak a gazdasági életben? És mit tehet a keresztény ember, ha meg akar maradni kereszténynek gazdasági szempontból is? 

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ dr. Szabó B. Andrással, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatójával.

Hivatkozások:
Szabó B. András hivatkozott doktori dolgozata  (95. oldaltól)
A rendszerváltásról szóló adás

Kovács Viktor további érdekes tartalmait megtalálhatjátok a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!