5 lelkészi gondolat Trump letiltási ügyéről

5 lelkészi gondolat Trump letiltási ügyéről

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Viktor
Ellentmondásos kort élünk. A globalizáció mind gazdasági-politikai, mind emberi kapcsolataink terén domináns tényező, egyúttal pedig – a legtöbb esetben politikai alapon – láthatatlan, de annál valóságosabb törésvonalak húzódnak ember és ember, csoport és csoport, párt és párt, teológia és teológia között, amelyek távolabb visznek egymástól, mint bármely interkontinentális repülőgépjárat. Az így kialakult törzseken belül vannak a „jók”, kívül a „rosszak”.

A legújabb casus belli, melynek kapcsán a törzsek – hívő, keresztény tagjaikkal együtt – újabb okot találtak, hogy egymásnak essenek, az USA törvényhozási épületének ostromát követő reakció a techóriások részéről. Miután Trump elnök 2021. január 6-án, vízkereszt ünnepén beszédében váltig hangoztatta, hogy a választásokat „ellopták”, és le kell számolni a gyengékkel, feltüzelt követői betörtek a Capitoliumba, és a zavargások következtében öt ember meghalt.

Ennek okán a Facebook, a Twitter, a Google, az Amazon és egy tucat további cég (időlegesen vagy végleg) letiltotta Donald Trump leköszönő amerikai elnök és fanatikus követői oldalait. Az egyik oldalon álló törzs örömujjongásban tört ki – „Itt az igazság pillanata, végre a cégek azt csinálják, ami a dolguk!” –, a másik oldal pedig rögtön elnyomást, a szólásszabadság sárba tiprását és apokalipszist kiáltott. A helyzet azonban sokkal komplikáltabb annál, hogy binárisan értelmezve bármelyik oldalnak is igaza volna.

Hogy miért a vagy-vagy, a „velünk vagy ellenünk” törzsi struktúrája dominálja a közgondolkodást és a közbeszédet, annak oka van. Mégpedig mindenekelőtt az, hogy a 21. századnak lassan a második negyedére odáig jutottunk, hogy a véleményformálók, a hangadók, az oldalak és a színek mindent mindennel összemosnak, hogy minél jobban leegyszerűsítsék a diskurzust. Abban az információdömpingben ugyanis, amelyben ma élni kényszerülünk, sem idő, sem mód, sokszor pedig még hajlandóság sincs arra, hogy az emberek átgondolják, alaposan megrágják magukban a történéseket. Azonban látnunk kell, hogy bármennyire is kényelmetlen, de például éppen Trumpnak és híveinek a közösségi médiában való letiltása nemcsak egy ügy, és nemcsak két oldal összecsapása, hanem legalább öt ügy és kismillió vélemény egy közös kupacba hordva, amely összemosások sokaságaként próbálja eltömíteni maradék, még új információt befogadni képes receptorainkat.

Íme, álljon itt a teljesség igénye és végkövetkeztetés nélkül néhány megfontolandó gondolat ezzel a konkrét esettel kapcsolatban.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!