Megjelent a HIT 2019 konferencia kétkötetes kiadványa

Megjelent a HIT 2019 konferencia kétkötetes kiadványa

Share this content.

Forrás: KRE.hu
Budapest – A Reformáció Öröksége Műhely gondozásában megjelenő Reformáció Öröksége sorozat harmadik eleme a HIT (hagyomány – identitás – történelem) 2019-es konferenciájának előadásait tartalmazó kétkötetes kiadvány.

A HIT mára a legjelentősebb Kárpát-medencei református egyháztörténeti tanácskozássorozattá nőtte ki magát. Ezt az a tény is jelzi, hogy a Kiss Réka és Lányi Gábor által szerkesztett konferenciakiadványban ötvenegy szerző szerepel, akik két kötetet és több mint nyolcszáz oldalt töltöttek meg a legfrissebb kutatási eredményekkel.

A századik évfordulóra való tekintettel külön szekció foglalkozott a Kárpát-medencei magyar reformátusság trianoni szétszakításával, de a kötetben szerepelnek a 17–19. századi lelkészi műveltséggel, az 1618–1619-es dodrechti zsinat magyarországi hatástörténetével és a szocializmus alatti kulturális ellenállás kérdésével foglalkozó fejezetek is.

A Reformáció Öröksége Műhely és a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Egyháztörténeti Intézete által szervezett HIT 2020 konferenciát a koronavírus-járvány miatt sajnos nem lehet megrendezni, de a tavalyi tanácskozás kötete és frissen elindult HIT Talk podcastsorozata legalább részben pótolja az elmaradt tanácskozást.

A kiadvány két kötete itt érhető el:
 1. kötet
 2. kötet

A második kötetbe bekerült evangélikus részről Mirák Katalinnak, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottsága vezetőjének Méltatás, tartózkodás, elhatárolódás, elítélés, avagy evangélikus egyházi vélemények, megnyilatkozások Mindszenty Józsefről és peréről (1948. november – 1949. április) című tanulmánya is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!