Hat osztály indul a bonyhádi evangélikus gimnáziumban

Hat osztály indul a bonyhádi evangélikus gimnáziumban

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Foray Nándor
Bonyhád – A bonyhádi gimnázium a 2021–22-es tanévben hat osztályt indít: egy nyolc évfolyamost nyelvi előkészítővel, egy hat évfolyamost, egy egy plusz négyéves Arany János Tehetséggondozót és három négy évfolyamost.

Az egész országban most hétvégén írták meg a negyedikes, a hatodikos és a nyolcadikos diákok a központi felvételit (szövegértés, matematika). Ennek eredményét több gimnázium is kéri (és számítja be) a felvételikor. Egyébként ennek megírása még nem jelentkezés, lehet csak simán egy érdeklődés a diák aktuális tudásáról, képességeiről.

Február 19-ig kell jelentkezni a kiválasztott középiskolákba, és azok különböző képzéseire. Ezt a nyolcadikosoknak az általános iskolájuk az osztályfőnökök koordinálásával végzi, a kicsiknek meg a szülők kezdeményezik felvételi eljárás keretében. (Elérhető a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program egyéni jelentkezők számára.) Csak elektronikusan kitöltött lapok érvényesek. Ezeket a lapokat kell postára adni, és eljuttatni a győri felvételi központba és a középiskolákba is.

Vannak iskolák, melyek ezek után szóbeli meghallgatásokat is szerveznek. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban ez február 27-én lesz. Előre meghatározott időpontokra, beosztással fognak érkezni, elkerülendő a torlódást.

Márciusra beküldik a kialakított ideiglenes rangsort. Ennek ismeretében a diák és a szülő változtathat az iskolák és a képzések sorrendjén.

„Szerintem felesleges, mindenki az álomhelyét hagyja elöl, és így tovább, hiszen minden gyermeknek tovább kell tanulnia” – véli Andorka Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója. A központ április 23-ig véglegesíti a rangsort. A középiskolák április 30-ig értesítik a tanulókat és szüleiket az eredményről.

„A nyílt napokat idén minden iskola offolta, felkészítést mi személyesen tartottunk, illetve tartunk még, mivel lesz szóbeli” – nyilatkozta Andorka Gábor.

Az írásbeli felvételit szombaton írták a diákok

Január 23-án tíz órától írták a központi középfokú felvételi vizsgát a kilencedik évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezték meg.

A kilencedik évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 62 ezren jelentkeztek; a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 8100-an, a nyolc évfolyamoson több mint 5200-an vettek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak.

A vizsgázók számára úgy kellett ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb tíz ember tartózkodhatott. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kellett biztosítani, továbbá a felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak ajánlott volt a védőmaszk viselése.

Azok a felvételizők, akik a január 23-i vizsgán alapos indokkal nem tudtak részt venni, a január 28-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. Idén a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 5-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám – igazoltan – az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni valamilyen elháríthatatlan ok miatt.

A 2020–2021-es tanév felvételi eljárásában 535 középiskola (negyvennyolc százalék) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken. A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Rátz Tanár Úr Életműdíj huszadszor

Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat év végén, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájának elismeréseként. A mai napig így összesen 152, matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár nyerte el a 1,5 millió forinttal járó elismerést. A Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárok a példái annak, hogy ma is nevelnek szakmájuk iránt elhivatott magyar pedagógusok nemzetközi szinten is elismert tudósokat. Bővebben: https://www.ratztanarurdij.hu

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!